Afbeelding

‘In welke camera moeten we kijken?’

Politiek 12 keer gelezen
UDEN – “In welke camera moet je kijken”, vraagt Gerrit Overmans, die debuteert als lijsttrekker. “Je moet elkaar aankijken”, is het antwoord van ‘floormanager’ Bart Krijnen. “Je hoeft je ook niet voor te stellen, want je naam komt in beeld op een balkje. “Onder je of voor de ogen?”, grapt lijsttrekker Geerders. Zo, de spanning is even weggelachen, want spannend is het natuurlijk wel zo’n televisieopname van hét verkiezingsdebat.

[image=275234]

Er staan nogal wat debuterende lijsttrekkers, de een met stropdas, de ander met felgekleurde sjaal. De groene sjaal heeft geen koudwatervrees: “Ik hoor hier een hoop draaikonterij!” Zo, de stemming zit er goed in, maar na twee stellingen is er even vijf minuten pauze. “Speciaal voor jouw, Spencer!”, lachen zijn kameraden in een rode jas. Terwijl Spencer buiten een sigaretje rookt gaan de meeste lijsttrekkers ook even met hun secondanten staan. Lijsttrekker Overmans vleit zich rustig op een stoel. Moet hij niet even overleggen met zijn spin- doctors? “Die hebben geen tijd, die zijn buiten aan het flyeren.”

OZB
Na de pauze gaat het debat echt los. Lijsttrekker Hoskens blijft rustig en kalm bij zijn debuut, lijsttrekker Vonk komt mooi en bekwaam in beeld, maar lijsttrekker Kersten moet duidelijk nog even wennen om zijn boodschap in 25 seconden te proppen. Dapper probeert hij het verschil te duiden tussen ‘nominale’ en ‘reële stijging’ van de OZB. “Ik weet niet of het daar duidelijker van wordt”, lacht lijsttrekker Peerenboom, die vervolgens ‘etalagepolitiek’ naar zijn hoofd geslingerd krijgt door lijsttrekker Van Lankvelt. Peerenboom schiet terug: “U verloochent uw afkomst! U heeft Uden mee groot gemaakt en nu zegt u dat het niet goed is!”
De ‘je en jij zeggen’- afspraak is even vergeten. Het gaat erop! Het einde komt dan snel, debatleidster Paula van Hout verslikt zich en moet haar eindshot drie keer overdoen. “TV maken kost tijd”, lacht ze. “Daar weet jij alles van, hè René?” De man met de meeste tv-uren knikt: “Bij BNN moest ik het ook drie keer over doen, maar het verschil is dat ze het ook alledrie uitzonden.” Lijsttrekker Geerders is scherp: “Was dat bij Spuiten en Slikken?” Iedereen buldert van het lachen, maar helaas, de camera’s stonden net even op ‘off’.

Het lijsttrekkersdebat van SkyLine en het Udens Weekblad wordt vandaag om 19.00 en 22.00 uur uitgezonden op SkyLine én zondag op dezelfde tijden herhaald. De uitzending is ook via onderstaande link te bekijken.

[youtube=x_qq1lykblM]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant