Afbeelding

‘We moeten leren complimenten te geven’

Sport 26 keer gelezen
SON EN BREUGEL – Schreeuwende ouders langs de lijn, op de tribune, bij de training en/of wedstrijd van hun kind. Een verschijnsel dat steeds vaker blijkt voor tekomen en daar wil Stichting Positief Coachen in samenwerking met de LEVgroep iets aan veranderen door middel van de voorstelling ‘Wel winnen hè!’ “We moeten leren complimenten te geven in plaats van alleen maar kritisch te zijn.”

[image=241159]

Boudewijn Ross, ambassadeur van Stichting Positief Coachen vertelt gedreven over de voorstelling en de gedachten erachter. “Het is wetenschappelijk bewezen dat we de sportende jeugd anders moeten gaan benaderen, dan alleen maar kritisch”, vertelt hij. “Als een kind sport dan staan er veel mensen om hen heen om te vertellen hoe het moet, zoals de trainer, coach, publiek, maar ook de ouders. Steeds vaker bemoeien zij zich met het spel van het kind. Een kritische nooit is niet erg, maar we mogen wel veel meer complimenten gaan geven.” De voorstelling ‘Wel winnen hè!’, laat zien aan ouders hoe zij en hun kind nog meer plezier kunnen beleven aan sport.

Humor
De theatervoorstelling zit volgens Ross vol humor en clichés, “maar dat zorgt ervoor dat de ouders ook een spiegel voorgehouden wordt en dat willen we bereiken. Dat ze zien dat kritiek geven en negatief zijn, totaal geen positief effect heeft.” In de voorstelling maakt men namelijk kennis met het gezin van Lisa en Bas. Vanaf het ontbijt op zaterdagochtend tot het ontbijt op zondagmorgen worden ze gevolgd. Hun drie kinderen spelen zaterdag ieder een wedstrijd. Sander zit op voetbal, Anne doet aan turnen en Mathijs speelt tennis. Dat betekent een hoop geregel en gedoe, waarbij Lisa en Bart ook nog graag willen dat hun kinderen goed presteren, dus stress in de tent.

Traject
“De voorstelling dient als kick-off om ouders enthousiast te maken voor verdere cursussen”, aldus Paul Dekker van de LEVgroep. “We gaan dan ook na de voorstelling verder met een traject met cursussen”, vult Ross aan. “ ‘Samen naar een veiliger sportklimaat’ is daarvan het doel. De verenigingen zijn de ruggengraat van de samenleving, dus het is belangrijk om ook deze trajecten aan te bieden.”

Informatie
De theatervoorstelling ‘Wel winnen hè!’ wordt gespeeld op vrijdag 4 april in het Vestzaktheater en begint om 20.00 uur. De voorstelling wordt aangeboden door onder andere NOC*NSF, de gezamenlijke sportbonden en de gemeente Son en Breugel. Kaarten kan men bestellen via www.senbactief.nl. Leerlingen tussen de 9 en 12 jaar van de basisscholen in Son en Breugel ontvangen ook nog een uitnodiging.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant