Afbeelding

Slabroek stemt in het ziekenhuis

Column 15 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Slabroek moest dit jaar voor het eerst in Bernhoven gaan stemmen. Wat een kiesdrempel!? Ik slaap sowieso al slecht voor ik naar het ziekenhuis moet, maar nou ik zelf verantwoordelijk zou zijn voor de operatie, wilde het helemaal niet lukken. Geen oog dichtgedaan. Om 7.31 uur stond ik als eerste in de Bernhovense gokkast. Toen ik het stembiljet openvouwde, besefte ik ineens dat ik nog helemaal geen keuze had gemaakt. Gelukkig had ik mijn principes nog. Sinds de jaren 80 stem ik niet meer op oude mensen. Dat komt door Ronald Reagan. Die heeft op 78 jarige leeftijd een keer de rooie knop voor de lancering van zijn nucleaire wapens ingedrukt, toen hij de zuster van de thuiszorg wilde roepen. Nee, een bejaarde kon fluiten naar mijn stem.
Jong Uden moest het dus worden. Het puntje van mijn rode potlood naderde het hokje van nummer 1: Thijs Vonk. Maar hoe jong is dat menneke eigenlijk? Ik wil niet op iemand stemmen die halverwege de raadsvergadering naar huis moet: “Thijsje, het is half tien, bedtijd!” Komt nog eens bij dat Thijs een man is, en ik stem niet op soortgenoten. Ik ken mezelf maar al te goed. Mannen zijn haantjes, en die kakelen maar een eind raak. Vrouwen zijn ook veel inventiever. Tuurlijk, het zal wel een man zijn geweest die het vuur uit heeft gevonden, maar ik weet zeker dat een vrouw de eerste was die er mee speelde. Vrouwen hebben ook oog voor een ander. Mijn vriendin zegt altijd: er zijn maar twee soorten mannen, de sociale en de overgrote meerderheid.

Toch maar een landelijke partij dan? Waar de SP, VVD, D’66 en het CDA voor staan, kon ik wel raden maar hoe staan die bijvoorbeeld tegenover de plannen om rond de Slabroekse hei een groot hek te zetten, geen idee. Hadden we net zoals Oss maar een partij Voor De Gemeenschap. Een prima hobby, die lui staan tenminste ergens voor! Of kijk naar mijn Reekse collega Theo van Duren met zijn Herindelingspartij. Want wat moet ik met Gewoon Uden? Ik wil juist een buitengewoon Uden. Nee, hoe langer ik naar al die namen keek, hoe moeilijker het werd.

Ik heb uiteindelijk het stembiljet oningevuld mee naar huis genomen. Eerst maar eens kijken wat de partijen er van bakken en daarna breng ik wel mijn stem uit. Is veel makkelijker.

Een inventief weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant