Afbeelding

Afscheid raadsleden met een lach en een traan

Politiek 33 keer gelezen
UDEN – Bij velen een lach, bij een enkeling een traan woensdagavond in de gemeenteraad van Uden. Het afscheid van twaalf raadsleden was er een met twee Koninklijke Onderscheidingen, veel toespraken, emoties, humor, gedichten, bloemen en cadeautjes. Ruim twee uur lang klonken er veel mooie woorden en was er respect over en weer voor de inzet van de raadsleden.

[image=276581]

Het meest onverwacht was het vertrek van de 80-jarige Joke de Lange-Methöfer. Omdat ze onvoldoende voorkeurstemmen kreeg van ‘haar klantjes’ moet het ‘sociale gezicht’ van VVD/Leefbaar Uden na 32 jaar afscheid nemen. Zelf wilde ze nog graag vier jaar door en ‘jochie’ Henk Hellegers, zoals ze de burgemeester altijd noemt, had er ook op gerekend dat na negen periodes ook nog een tiende zou volgen. “Zoals je het zelf zei; je bent eervol ten onder gegaan. Maar je hebt echt iets betekend voor de mensen die bij je aanklopten.” De enige die het eigenlijk wel goed vindt dat ze ermee moet stoppen, was haar fractiegenoot en vriend Wilbér van den Bosch. “Je hebt je rust verdiend.”

Volkel
Voor Joke was er (nog) geen Koninklijke Onderscheiding, voor Van den Bosch wel. Hij nam na twaalf jaar afscheid en koos daar zelf voor. In plat Volkels vertelde hij dat hij met een gerust hart kan vertrekken, omdat het gelukt is om toch weer een dorpsgenoot in de fractie te krijgen. Samen met René Peerenboom had hij een voorkeursactie opgezet om Ton de Vroomen in de raad te krijgen. Van den Bosch reageerde geëmotioneerd toen hij hoorde dat hij lid werd in de Orde van Oranje Nassau.
Ook Piet van der Wilden van het CDA was onder de indruk van de Koninklijke Onderscheiding die hij opgespeld kreeg. Hij was het sociale gezicht van het CDA en koos er ook zelf bewust voor om na twaalf jaar te stoppen. De oud-zeeman is de raadzaal bijna als een ‘thuishaven’ gaan ervaren, zo vertrouwd werd het.

Banaan
Burgemeester Hellegers had voor elk raadslid dat afscheid nam een toepasselijk gedicht en nam voor iedereen de tijd met treffende en lovende woorden. Dat werd zeer gewaardeerd. Elke fractievoorzitter dankte vervolgens nog de eigen vertrekkende fractiegenoten. Dat was lastig voor Don Freijters van D’66 die alleen in de raad zat. Spencer Zeegers deed het voor hem, maar niet zonder eerst enkele woorden te richten aan Joke de Lange en Piet van der Wilden, ook al was dat niet de afspraak.
Zeegers noemde Freijters onconventioneel en een raadslid met verrassingselementen. “Ik had nog nooit meegemaakt dat een fractie openlijk twijfelt aan z’n eigen standpunt.” Ook Hellegers noemde Don een opmerkelijk iemand. “Dat bleek alleen al uit het feit dat je de Commissaris van de Koning verwelkomde als banaan.” Freijters nam het initiatief tot Uden Fairtrade gemeente.
Morgen worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Ook die bijeenkomst is openbaar en begint om half acht in de raadzaal

[image=276579]

[image=276583]

[image=276584]

[image=276585]

[image=276582]

[image=276580]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant