Afbeelding

Grootletterfestival Bernhoven niet zo groot

Column 28 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Volgens mijn vriendin is het woord “autoband” mannelijk, want “hij is opgeblazen en snel kaal”. Kan zijn, antwoordde ik nijdig, maar dan is het woord “zandloper” vrouwelijk, want die wordt naar onderen toe steeds zwaarder. Kon zij weer niet mee lachen. En zo zitten we mekaar tijdens het scrabbelen steeds vliegen af te vangen. Van de week legde ik het woord giraffity, “je weet wel, hele hoge graffiti waar de schoonmaker net niet bij kan.” Bitsig legde zij toen het woord “defrilator”. Hoho, dat klopt niet, dat moet “defibrillator” zijn, hield ik vol. Maar dat sprak zij dan weer stellig tegen. “Nee, dat is spreektaal! Als je een attack krijgt dan kun je zo’n ingewikkeld woord echt niet meer uitspreken.” We zijn gestopt nadat ik het woord “dyatique” had gelegd. “Oh, als dat Nederlands is, maak dan eens een zin met dat woord erin?” “Oké” zei ik, “Komt-ie: Ik weet ook niet wat dyatique betekent. Zie je wel.” En daarna kon ik de letters van de grond oprapen.

Ik hou van taal. Als ik de krant doorspit op zoek naar een leuk item voor deze column, blijven mijn ogen niet zelden achter een gekke kop haken: “Gewonde schipbreukeling herstelt vlot”, “NS ontslaat dwarsligger” en “Paralympiër zet beste beentje voor”, voor mij is het allemaal smullen! Bij de kop “Koperdief aangehouden in Oss” heb ik een half uur naar dat eerste woord zitten staren. Is het nou een dief of een koper? Allebei kan niet. Maar goed, in de krant klopt wel vaker iets niet. Van de week bleek het Grootletterfestival in Bernhoven bij nader inzien toch erg klein te zijn. Ja, wat is het nou?

Ik heb nog een andere hobby als ik de krant lees. Ik zoek naar dwarsverbanden tussen de nieuwsberichten. Een paar weken geleden zag ik een alarmerend bericht over het teruglopend aantal inwoners van Macharen, met daarnaast een foto van twee ooievaars op de Megense gevangentoren. Kan geen toeval zijn. En bij het bericht “Zijtaart onder de hamer” moest ik meteen denken aan dat schimmige gedoe rond het evenemententerrein De Knokert: gaat de gemeente Veghel nou ook nog Zijtaart verkopen aan bouwbedrijf van de Ven? Zou kunnen, want aan de top gebeuren de gekste dingen. De uitdrukking “baas boven baas”, komt niet voor niets van twee vreemdgaande directieleden. Ja, het blijft smullen.

Een gezeglijk weekendje gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant