Afbeelding

Sluiting dreigt voor BHIC-filiaal Grave

Kunst en cultuur 5 keer gelezen
GRAVE – Medewerkers en vrijwilligers van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) hebben een brief ontvangen waarin wordt aangekondigd dat de studiezaal van het filiaal Grave per 1 januari 2017 de deuren sluit.

Als redenen voert het BHIC op de verminderde bijdragen van gemeenten, de daardoor noodzakelijke inkrimping van personeel en de opkomst van digitale archieven. Het bezoek aan de begin 2008 nog feestelijk in gebruik genomen Graafse studiezaal loopt al jaren terug, vooral door de groei in het raadplegen van de digitale bronnen, onder wie die van het BHIC zelf. Daarom werd sinds 2012 in Grave het aantal openingsuren al verminderd (nu nog drie middagen).

[image=279718]

Naar Den Bosch
Vanaf 2017 moeten onderzoekers en amateurhistorici uit het Land van Cuijk naar de hoofdvestiging van BHIC in Den Bosch. Het depot in Grave blijft vanwege contractuele afspraken als opslag gehandhaafd. Hierin liggen ook stukken van de gemeenten Landerd, Uden, Veghel en (deels) Oss.
Harm Douma, die van 1964 tot 1995 als streekarchivaris het archief in Grave tot een ‘goudader’ voor geschiedvorsers maakte, betreurt het besluit van BHIC. “Ontzettend jammer, want hier ligt de hele historie van het Land van Cuijk.” Douma erkent dat veel documenten zijn gedigitaliseerd. “Dat gaat steeds verder, maar driekwart van het historisch materiaal is nog niet digitaal. Daarvoor moet je toch in het archief zijn. Als mensen hiervoor naar Den Bosch moeten, vrees is dat ze afhaken.”
De veelgeprezen oud-streekarchivaris rekent erop dat de Historische Kring Land van Cuijk en Ravenstein zich hard wil maken voor behoud van de leeszaal in Grave en de vijf gemeenten in het Land van Cuijk van het belang van behoud willen doordringen. “We geven de moed niet op. Als de gemeentes zich er achter zetten, is het misschien nog te redden.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant