Afbeelding

Opening expositie creatieve werkplaats

Kunst en cultuur 28 keer gelezen
VEGHEL – In de ateliers van MIK Pieter Brueghel aan de Noordkade in Veghel werken elke zaterdag twaalf mensen met geheugenproblemen aan tekeningen, beelden en schilderijen. In mei en juni exposeert deze groep het resultaat van deze creatieve sessies in de gloednieuwe ateliers op de Noordkad. Op zaterdag 17 mei wordt de expositie officieel geopend om 10.00 uur. Daarna is de expositie nog gratis te bezichtigen tot en met 7 juni.

[image=279865]

In de inspirerende omgeving van de kunstateliers in de voormalige veevoederfabriek ontstaan ontroerende, grappige en bijzondere werken. “Ontroerend is het om de schoonheid van de werken te zien en hoe het ziekteproces van dementie daarin weerspiegeld wordt. Bijzonder is dat vrijwel iedereen mee kan doen in deze werkplaats. Op de werkplaats wordt in alle opzichten rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen die de deelnemers hebben. Ook als die al verder in het ziekteproces van dementie zijn, beleven ze veel plezier aan hun creatieve werk, dankzij de inzet van de begeleidende vrijwilligers.”

Vrolijk baken
Eén van de deelnemende mantelzorgers mailde aan Vivaan na het overlijden van haar dementerende moeder haar herinneringen aan de creatieve werkplaats. “Mijn moeder en ik snakten allebei naar ontspanning en afleiding. Zij had altijd al veel geknutseld en getekend maar was de aansluiting met haar hobbyclubjes inmiddels kwijtgeraakt. De werkplaats werd al snel een vrolijk baken in onze woelige, chaotische wereld van dat moment. Mijn moeder kon eindelijk haar grote hobby weer uitoefenen en werd intussen ook nog overladen met aandacht van alle begeleiders en overige kunstenaars. Het deed haar zichtbaar goed. Er verschenen weer pretlichtjes in haar ogen en ondanks haar afnemende geheugen wist ze nog lange tijd te vertellen waar ze mee bezig was in de werkplaats.” Voor haar zelf was het een ontdekkingsreis. Ze keek met verwondering naar haar moeder en de precisie waarmee ze werkte en ontdekte daarnaast dat ze toch wel iets met haar handen kon. “Daarnaast was het thuishaven, een plek waar ik op een leuke manier in aanraking kwam met lotgenoten, een plaats waar tijd was om naar elkaar te luisteren en je verhaal te vertellen. Het is en blijft daarom een van de mooiste ervaringen uit het dementie proces van mijn moeder; een cadeautje dat niemand mij ooit kan afpakken.”
Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen voor meer informatie en om zich aan te melden contact opnemen met Vivaan, telefonisch: (0413) 36 73 09 op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur of via e-mail: .

[image=279864]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant