Afbeelding

'Iedere morgen steek ik hier kaarsen aan'

Opmerkelijk 43 keer gelezen
UDEN - Stapje voor stapje, voetje voor voetje schuifelt ze van haar scootmobiel naar het kapelleke. Ze houdt zich staande door het kapelleke goed vast te houden terwijl ze in één hand een paar kaarsen vasthoudt. Met een mesje snijdt ze de onderkant van de kaarsen een beetje bij zodat ze in de kandelaar passen. Tot slot steekt ze de kaarsen aan en sluit ze de kapel, weer stapje voor stapje, voetje voor voetje. Zuster Franciscina is haar naam.

[image=280733]

“Iedere morgen steek ik hier kaarsen aan”, vertelt ze. “Als er licht brandt, dan boeit het de mensen meer en komen ze er ook eerder naar bidden.”
Ze lacht: “Het is een drukbezocht kapelletje.”
Vroeger heeft hier het Missiehuis gestaan, maar dat werd door de Duitsers op Dolle Dinsdag opgeblazen. “Nee, dat weet ik niet meer. Daar was ik nog te jong voor. Dat weet ik van vertellen.”
Het kapelleke is ook een keer verwoest. “Dat was heel erg”, vertelt Franciscina die het niet zelf als eerste zag. “Een meneer had het ontdekt en die kwam het zeggen. Hij was heel ontdaan. Het was helemaal stuk, er was niks meer van over. Dat hek zat er al voor, maar ze hebben het toch voor elkaar gekregen.”
Maar het kapelleke straalt weer zoals het eind vorige eeuw door ‘meneer Peerenboom’ gebouwd is. “Hij heeft me toen de sleutel gegeven en sindsdien ga ik er elke dag heen. Het hoort bij mijn werk en het is een van mijn eerste werken om te doen.”
Met zichtbare vreugde doet ze haar werk en zorgt dat er altijd kaarsen branden. “Het doet de mensen goed. Mensen geven ook vaak geld en daar steek ik dan kaarsen voor aan. Voor de kinderen, voor ernstig zieke, voor iedereen die gebed nodig heeft en daar bid ik dan ook voor.”
Maar je moet zuster Franciscina daarvoor wel net treffen? “Je kunt ook rustig bij het Retraitehuis aanbellen, hoor.”
De vraag is natuurlijk of bidden ook helpt? “Jazeker helpt het bidden. Het is een kwestie van vertrouwen, maar het helpt zeker.”
Vertrouwen heeft Franciscina ook in haar kaarsen. “Ze waaien niet uit!. Ze branden schoon op. Zo’n witte brandt 10 uur en een Noveenkaars brandt zelfs 9 dagen.”
Toch, een kaars is slechts een hulpmiddel. “Een kaars zeg ik altijd, ontslaat niet van een gebed, maar spoort aan om te bidden en dat is maar al te waar!”

[image=280734]

[image=280735]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant