Afbeelding

Wat te doen met klokkentoren in Grave?

Politiek 120 keer gelezen
GRAVE | Wel of niet de klokkentoren en het carillon in de toren van oude stadhuis in Grave behouden? Dat was in december 2014 de vraag. Nu, september 2015, moet er een besluit vallen over de functie van de toren. Het college denkt aan een toeristische functie. Bij de herontwikkeling van het Hart van Grave was het idee dat de toren, opgetrokken in de stijl van de Bossche School, een herkenbaar punt in het stadshart zou zijn.

Door Annelies Graafsma

[image=107947]

Het bouwwerk staat dicht op de behuizing van het Hart van Grave, het heeft nu geen functie en ziet er verwaarloosd uit. Het college heeft het afgelopen half jaar contact gezocht met de belanghebbenden. Een klankbordgroep, bewoners, kerkbestuur en wijkraad hebben kunnen meepraten.
In de raadsvergadering van vorige week, waarin wethouder Daandels namens het college het woord voerde, kwamen er opnieuw meer vragen dan antwoorden. Ja, de toren blijft staan en ja, de toren heeft een carillon, maar wie zorgt voor het onderhoud en het beheer? Hoeveel geld besteden we aan het eventueel uitbreiden van het carillon? Moet dat echt één ton zijn zoals nu in het raadsvoorstel staat? Kan de toren na de opknapbeurt financieel zelfstandig draaiende gehouden worden? Wethouder Daandels hierover: "Het beheer komt bij de gemeente te liggen of ergens anders, ik wacht uw raadsbesluit af." Stichting Graeft Voort, één van de partijen die de toren willen behouden, is volgens raadslid Eva Eigenhuijsen nog niet benaderd voor een beheerfunctie. Daandels: "Ze hebben gezegd dat ze verantwoordelijkheid willen nemen."

Slopen
Nog steeds zijn er voor- en tegenstanders als het gaat om de uitbreiding van het carillon. Reijnders van Trots Liberaal ging hierin het verst: "Van ons mogen ze de toren slopen. Maak er een mooi plein van, want die toren gaat ons nog jaren geld kosten!"
In de raadsvergadering van 29 september vindt de besluitvorming plaats.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant