Afbeelding

Weekend bomvol rugby in Uden

Sport 41 keer gelezen
UDEN - Rugbyliefhebbers krijgen komend weekend weer de kans om genoeg rugby te zien. Op Sportpark Moleneind van rugbyclub Octopus zal op 29 en 30 augustus het rugbyseizoen traditioneel worden afgetrapt met het Octopus 15's Tournament. Gedurende het weekend zullen 66 teams uit binnen- en buitenland de strijd met elkaar aan gaan op de Udense grasmat.

[image=314135]

Dit jaar neemt het toernooi het volledige weekend in beslag. Naast het toernooi voor senioren op zondag, is er voor deze editie ook een compleet nieuw jeugdtoernooi georganiseerd. Op zaterdag 29 augustus spelen 39 teams in de leeftijdscategorieën variërend van 7 tot en met 16 jaar. Zondag 30 augustus staat traditiegetrouw volledig in het teken van het dames- en herentoernooi. De wedstrijden van twee keer tien minuten zullen op de vijf velden rondom Sportpark Moleneind worden gespeeld onder begeleiding van top scheidsrechters uit zowel de Nederlandse als buitenlandse competities. Mark Whitman draagt namens Octopus zorg voor de organisatie van het toernooi en hij is trots op het volgens hem grootste rugbytoernooi van Nederland. "Het is erg in trek en we investeren er ook veel tijd in. Dan is het mooi om te zien dat mensen het zo waarderen. We krijgen veel complimenten, zeker over wat de scheidsrechters betreft."
Er komen teams uit Nederland, België, Duitsland en Engeland naar Uden toe. Dat is een hoop regelwerk, weet Whitman. "Vanaf januari ben ik bezig met sturen van uitnodigingen en dat kost altijd veel moeite. Clubs melden zich niet vanzelf aan en we hebben gezonde concurrentie van andere toernooien in het land, maar toch kiezen veel teams voor dit toernooi." Wat de dames betreft, dit jaar staan er tien damesteams op het veld. Een record voor het toernooi. Whitman is er logischerwijs tevreden over. "Het niveau van de dames gaat steeds meer omhoog en het is leuk om naar te kijken. Daarnaast levert het een leuke wisselwerking op met de mannen."

Niveau
Aan het tornooi doen teams van verschillende niveaus mee. Het organiserende Octopus moet volgens Whitman in de middenmoot kunnen eindigen. "Soms heb ik het idee dat onze jongens dit toernooi een beetje als verplichting zien, terwijl alle andere teams op en top gemotiveerd op het veld verschijnen. Dit is toch ter voorbereiding op het nieuwe seizoen en dat is voor veel teams erg belangrijk."
Daarnaast merkt hij bij de mannen dat de Engelse teams nog weleens de neiging hebben om andere teams te onderschatten. "Die denken misschien wel dat het niveau in Nederland en België niet zo hoog is, maar dat levert soms wel leuke verrassingen op. Dat is ook de charme van dit toernooi." Een andere charme van het Octopus 15's Tournament is de ongedwongen sfeer buiten de velden. "Eerlijk gezegd denk ik dat de tap zondagochtend al open wordt gezet. Dat hoort ook bij de rugbycultuur; met een biertje langs het veld. Er zijn ook teams die slapen op de velden en stappen in Uden, dus die gaan het ook nog zwaar krijgen."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant