Afbeelding

Langlaufvereniging Bedaf staat voor jubileum

Sport 196 keer gelezen
UDEN - Voetbal, zwemmen en tennis zijn voorbeelden van bekende sporten. Maar in het verspreidingsgebied van het Udens Weekblad worden ook sporten beoefend die minder bekend zijn. In de zomerserie van bijzondere sporten schenkt de krant aandacht aan beoefenaars van minder bekende sporten. In deel zes van de zomerserie: langlaufen.

[image=314092]

Nederland staat nou niet direct bekend als een land dat uitblinkt in een wintersport zoals langlaufen. Olga de Bruine van Langlaufvereniging Bedaf weet wel hoe het komt dat er blijkbaar in Uden toch vraag was naar zo'n vereniging. "Mensen gaan met wintersport of maken op een andere manier kennis met langlaufen en dat vinden ze dan leuk. Bij ons kunnen ze daar mee doorgaan en trainen. We hebben een eigen parcours van zeshonderd meter dat 24 uur per dag beschikbaar is."

Dertig jaar
Dertig jaar geleden ontstond de vereniging. Eerder maakte het deel uit van Ski- en Snowboardclub De Schans. "We hebben dus een jubileum te vieren. We zitten nu al dertig jaar in Bedaf en dat bevalt nog steeds." Tegenwoordig komt onder andere de sport biathlon wat meer op televisie, waar langlaufen een groot onderdeel van vormt. Dit tot grote tevredenheid van de vereniging. De Bruine: "Vroeger hadden we erg veel eigen jeugd, want toen kwam het ook op televisie. Nu is dat weer terug aan het komen en dat merk je ook meteen terug in het enthousiasme van de jeugd. Daarom gaan we ook weer beginnen met biathlon. Eerder waren we ermee gestopt in verband met vergunningen en dergelijke, maar wij doen nu laserbiathlon. Daar heb je geen wapenvergunning voor nodig."

Buitenland
Het parcours bij de eigen langlaufvereniging is fijn om op te trainen, maar voor het echte werk (lees: bergen en sneeuw) moet er logischerwijs uitgeweken naar het buitenland. "Bij Winterberg kun je goed langlaufen en in Oostenrijk bij Ramsau heb je driehonderd kilometer aan loipes (spoor, red.). Daar kun je hele leuke tochtjes maken. Ook gaan we een keer per jaar op winterstage en we hebben een groep die regelmatig aan toertochten doet en wedstrijden. Zo is er het Nederlands kampioenschap in Reit im Winkl (Duitsland, red.), om die wedstrijd heen zijn er ook verschillende clinics. Daar gaan we ook met een grote groep naartoe."

Work-out
Maar wat maakt langlaufen nou zo leuk? De Bruine heeft het antwoord: "Het is een solosport die je op jouw eigen niveau kan doen, maar ook een sport waarmee je samen een tocht kan maken. Daarnaast is het een work-out voor het hele lichaam. Wij hoeven in de sneeuw ook geen dikke kleren aan, want we krijgen het toch wel heet." Bij Langlaufvereniging Bedaf zijn mensen van alle leeftijden actief op vijf niveaus. "Er zitten mensen van negentig jaar bij die dertig jaar geleden er al bij waren, maar ook mensen die net begonnen zijn. Er komen steeds meer jongeren bij en dat maakt het ook erg leuk voor ons als club." Ambities heeft de club ook, waar het zich gesteund in weet door de vele vrijwilligers. "We zouden de baan graag uitbreiden en er nog een spoor bij maken, zodat je dubbele sporen hebt. Dan kun je ook wedstrijden doen. Met ons komende jubileum gaan we in ieder geval veel activiteiten doen, want uiteindelijk willen we onze club goed op de kaart gaan zetten. We zijn een echte vriendenclub."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant