Afbeelding

Mookse burgemeester sluit bedrijfspand

112 73 keer gelezen
MOOK | Een gedeelte van het bedrijfspand aan de Bovensteweg 81–85 in Mook is vanmiddag op last van de Mookse burgemeester Wim Gradisen gesloten voor een periode van één jaar. De gemeente heeft, om deze sluiting te realiseren, met ondersteuning van de politie een wand constructief dichtgezet en de sloten van de bedrijfsruimtes vervangen. Op het onbevoegd betreden van deze bedrijfsruimtes staan forse geldboetes en/of strafvervolging.

[image=282306]

De sluiting is het directe gevolg van de ontdekking en ontmanteling van een amfetaminelaboratorium op 21 april 2015, waarbij twee aanhoudingen zijn verricht. In het betreffende bedrijfsverzamelgebouw zijn eerder hennep gerelateerde activiteiten opgerold. Burgemeester Gradisen van de gemeente Mook en Middelaar heeft gebruik gemaakt van de recente mogelijkheid om een woning of bedrijfspand te sluiten waarin de productie, bewerking of verhandeling van drugs plaatsvindt. Deze bevoegdheid ontleent hij aan het op 6 mei 2014 vastgestelde Damoclesbeleid.

'Tolereren wij niet'
De eigenaar van het betreffende bedrijfsverzamelgebouw verhuurde de ruimte waar het illegale XTC-laboratorium is aangetroffen. Feit is dat de eigenaar van een pand een 'zorgplicht' heeft. Dat betekent dat de eigenaar zich ervan moet vergewissen dat de huurder bonafide is. De eigenaar is en blijft daarvoor verantwoordelijk. Dat de eigenaar door sluiting van het pand gedupeerd wordt, is niet alleen van toepassing bij bedrijfspanden. Hetzelfde is van toepassing bij woningen. Ook daar geldt dat een woning, in geval van bijvoorbeeld een hennepplantage op zolder of op een kamer tijdelijk, kan worden gesloten, met het gevolg van dakloosheid voor de eigenaar en/of huurder en eventuele gezinsleden. "In onze gemeente tolereren wij geen drugscriminaliteit en schromen wij dus niet om gebruik te maken van het Damoclesbeleid. Drugsdelicten ontwrichten de samenleving en er is vrijwel altijd een relatie met georganiseerde criminaliteit. Bovendien is tevens de brandveiligheid van mensen en goederen in het geding. Niet alleen in het desbetreffende pand, maar ook in de directe omgeving", aldus Gradisen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant