Afbeelding

'Wijkagenten nemen belangrijke plek in'

Politie 252 keer gelezen
UDEN - De politie in Oost-Brabant is sinds begin dit jaar van start gegaan met de inrichting en werking van basisteams en districtsrecherche. Willybert Oor en Eric Heuvelmans zijn de teamchefs van het voormalige politiedistrict Maas & Leijgraaf, nu 'robuust basisteam' genoemd, waar Uden, Veghel, Landerd, Boekel en de gemeenten in het Land van Cuijk onder vallen.

[image=312929]

Inmiddels is bekend dat het (nieuwe) basisteambureau Maas & Leijgraaf in Uden komt en dat de bureaus - beter gezegd steunpunten - in Cuijk, Boxmeer en Veghel voorlopig openblijven. Maar wat betekenen die veranderingen nu echt? Een gesprek met twee bevlogen teamchefs, veranderingen en de pluspunten van de Nationale Politie.
"De reorganisatie van de Nationale Politie is in volle gang", vertelt Eric. "We gaan van 26 bedrijven naar één bedrijf. De politie wordt de grootste werkgever van Nederland. De personele reorganisatie zorgt voor wat onzekerheid, maar 80 procent van de mensen weten dat zij ook in de toekomst hetzelfde werk zullen blijven doen op hun huidige plek. Voor die andere 20 procent is het nog wat onzeker. Er werken in ons team maar liefst 238 politiemensen. Dat is veel, als je je bedenkt dat de meeste basisteams het met 70 tot 120 politiemensen moeten doen."

Zichtbaarheid
Die meer dan tweehonderd agenten worden centraal vanuit de teambasis in Uden aangestuurd. Kerntaken zijn onder andere gebiedszorg (wijkagenten), teamrecherche, Intake en Service (publieksfunctie), noodhulp, handhaving waaronder evenementen en uitgaan, jeugdproblematiek, verkeerspolitie, dierenpolitie en milieu. Eerste prioriteit - in januari - had de uitbreiding van het aantal wijkagenten. "Omdat wij vinden dat de wijkzorg optimaal moet zijn", legt Willybert uit. "We hadden 22 wijkagenten, dat zijn er nu 38. Wijkagenten nemen een hele belangrijke plek in. Zij zijn de ruggengraat van het lokaal verankerde politiewerk, het gezicht van de politie in dorpen en wijken." Eric vult aan: "Het is niet zomaar dat in de wet is opgenomen dat er een wijkagent per 5.000 inwoners moet zijn."

Doorpakken
Uden of het Land van Cuijk laten zich niet vergelijken met Amsterdam of Rotterdam, beseft het tweetal. Toch heeft ook de politie-eenheid Oost Brabant te maken met de nodige criminaliteit. "De verdeling van de capaciteit is niet helemaal eerlijk, want in Noord- en Zuid-Holland zijn er relatief meer agenten per aantal inwoners dan bijvoorbeeld Noordoost- of Zuid-Nederland. Dat betekent dat wij wat spaarzamer met onze mensen moeten omgaan, duidelijke prioriteiten stellen. Brabant is van oudsher een gebied van smokkelwaar. Vroeger waren het illegale stokerijen, tegenwoordig hennepkwekerijen en XTC-labs. Dat heeft uiteraard hoogste prioriteit, maar wij blijven op alle terreinen doorpakken. Kleinere criminelen moeten weten dat ook zij vroeg of laat aan de beurt komen", aldus Eric. "De Nationale Politie wil wat anders uitstralen dan voorheen, maar de taken zijn min of meer hetzelfde dan vroeger."

Gangs
De genoemde hennepteelt en synthetische drugs vormen samen met de aanpak van 1% motorcycle gangs (motorbendes) de hoogste prioriteit. 'Wat pak je aan?', is een vraag die niet alleen op de politiebureaus wordt gesteld, maar waarvoor een integrale aanpak is bedacht. "Dat vormt echt onderdeel van gezamenlijk beleid. Hiervoor hebben we regelmatig overleg met de negen burgemeesters en de Officier van Justitie uit ons gebied. Gekscherend zeggen wij altijd: als de gemeente niks doet, dan doen wij ook niks. De regie voor de aanpak van veel problematiek ligt bij de gemeenten, wij 'bekrachtigen'. Voorafgaand aan het Driehoeksoverleg (politie, burgemeesters en gebiedsofficier) zit ambtelijk vooroverleg tussen de integraal veiligheidsambtenaren van de negen gemeenten. Die hebben elkaar goed gevonden. Sowieso staan we voor een integrale aanpak. Want wij kunnen wel iemand oppakken voor bijvoorbeeld drugshandel, maar als hij of zij daarmee veel geld heeft verdiend, dan kan het zinvoller zijn om de belastingdienst dat geld te laten innen in plaats van hem of haar twee weken gevangenisstraf geven."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant