Afbeelding

Koeien op de snelweg zorgen voor file

Column 107 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=165262]

Ik zat net te kijken naar een documentaire over brandganskuikens die al twee dagen na hun geboorte van duizelingwekkende hoogte van de rotsen springen, hun moeder achterna. Tjonge, ik hield van ons mam, maar zoiets zag ik me als baby toch niet doen. De meeste kuikentjes overleefden trouwens de sprong. Ik kende dit fenomeen helemaal niet. En dat is vreemd, want over het dierenrijk maak je me nauwelijks nog wat wijs. De mond van een zeester is ook zijn anus. Iedere zebra heeft zijn eigen streepjescode. Haringen communiceren met elkaar door scheten te laten. Van die dingen dus. Als je, een beetje handig kunt computeren, lepel je dit soort beestenfeitjes zo op. Weet je wat ’t is? Over dieren wordt meestal erg ingewikkeld en interessant gedaan – mijn vriendin heeft er zelfs 8 jaar voor op de universiteit gezeten - maar met mijnheer Google kom je er ook. En heel wat sneller.

Afgelopen maandagochtend wandelde er ineens een kudde koeien over de A50, ergens ter hoogte van Herpen. Knooppunt Paalgraven werd afgesloten en uiteraard sprongen de media er massaal bovenop. Meest gestelde vraag: Wat deden die beesten daar? En omdat ik tot nu toe nergens het antwoord op deze vraag heb gelezen, geef ik het hier. Ben je er klaar voor? Ze gingen op vakantie. Simpel zat. Het bleken namelijk limousinekoeien te zijn, en die zijn afkomstig uit Midden Frankrijk, en in die richting liep het beestenspul. We kennen allemaal het spreekwoord “je bent een rund als je niet op vakantie kunt” maar dit ras denkt daar dus totaal anders over. Die willen er ook ’s op uit! Begin juli, net voor het barbecue seizoen, begint het bij dit vleestype te kriebelen, en een boer hoeft de handgreep van de hekkenslag dan maar iets te los aan de gladdraad te hangen, en weg is het vlezig stelletje, naar la famille en France! En zo is ‘t, want de waarheid ís een koe. Dat kun je trouwens ook googelen.
Tot slot nog drie andere dierenfeiten. Motten zijn vlinders die hun make up nog niet op hebben. Voor een schaap is een kebabshop een hete paaldanstent. En haaien zijn eigenlijk dolfijnen met een nieuw gebit en na 2 jaar sportschool.
Een beestachtig weekend gewenst.

Mark van de Veerdonk
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant