Afbeelding

De weg laten wijzen voor goede zorg

Gezondheid 173 keer gelezen
UDEN - De zorg moet voor iedereen bereikbaar zijn. Dat is ook de gemeente Uden van mening. De mensen die al zorg krijgen of er enigszins mee bekend zijn, weten de weg. Mensen die er compleet nieuw mee zijn, krijgen een houvast van de gemeente met een wegwijzer. Hiermee kunnen inwoners van de gemeente Uden te weten komen hoe de lijntjes lopen en wat het te bewandelen proces is. Volgende week presenteert de gemeente Uden de campagne.

[image=312615]

De wegwijzer uit zich in brochures en animatievideo's. Volgens wethouder Gerrit Overmans kan de gemeente Uden op deze manier op een heel schematische manier uitleggen hoe het allemaal in zijn werking gaat. "Wanneer iemand een hulpvraag heeft, dan kan hij of zij via de wegwijzer weten waar het antwoord is. Dit is echt puur ter ondersteuning."

Geheugen opfrissen
Volgens Overmans is de er de afgelopen jaren al 'een heleboel gecommuniceerd', maar is het volgens hem niet verkeerd om zo nu en dan het geheugen op te frissen. "Het is goed om op gezette tijden even de mensen te herinneren hoe de procedure werkt. En mocht deze veranderen, dan is het aan ons om ons aan te passen. Dan worden de brochures en het filmpje aangepast. Het is echt geen rocket science hoor." Overmans laat weten dat vooral mensen die compleet nieuw zijn in de zorg veel vragen hebben. "Het is dan ook fijn dat, wanneer ze een vraag hebben, ze weten waar ze terecht kunnen. We willen ze met name richting onze site sturen, daar staat nagenoeg alle informatie op die ze nodig hebben. Vorig jaar hebben we al veel ingezet op de zorg, dat moeten we niet vergeten, en daar blijven we mee doorgaan."

Bibliotheek en huisarts
De flyers worden vooral verspreid op de geijkte punten zoals de bibliotheek en bij huisartsen. "En dan kijk ik vooral naar mezelf. Wanneer ik bij de huisarts ben, dan wil ik altijd wel even wat lezen. Als ik dan zo'n flyer zie, dan kijk ik er toch even naar en dan neem ik het vervolgens mee naar huis. Hopelijk gaan de mensen dat ook doen. Op die manier hebben ze de informatie die ze nodig hebben. En nogmaals: zeker voor mensen die nog geen zorg hebben gehad, maar wel nodig hebben, is dit erg fijn. Zij vragen zich af: 'Waar moet ik nou zijn?' Op deze manier worden ze geholpen met deze vraag."

[image=312616]

Vraag
Volgende week presenteert Overmans en de gemeente Uden de wegwijzer. Hij weet vooralsnog niet hoelang de campagne gaat duren. Dat hangt een beetje van de situatie af. "We gaan in de gaten houden hoeveel flyers er afgenomen worden door de Udenaren. Dan weet je ook of er vraag naar is. Als blijkt dat mensen veel naar huis nemen, dan gaan wij met alle liefde en plezier ervoor zorgen dat alles weer aangeleverd wordt. Daar gaan we niet moeilijk over doen. Wanneer blijkt dat mensen dit nodig hebben, dan komen wij in actie."

Relevant
Voor Overmans is het desalniettemin duidelijk: "De zorg blijft altijd relevant. Daarom is het ook goed om het onder de aandacht te blijven brengen. Met Uden zijn we een bepaalde koers gaan volgen en daar staan we nog steeds volledig achter. Daarom is het ook belangrijk dat we de mensen blijven helpen en op deze manier proberen we dat."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant