Afbeelding

Udenaar werkt aan Van Goghproject

Kunst en cultuur 145 keer gelezen
UDEN - Proza, poëzie en bewerkingen van Harrie de Koning uit Uden zijn verwerkt in het verzamelde werk van de Bossche kunstenares Jolande van Lith. Wat zij ontvangt van 'het publiek' van Vincent wordt vastgelegd in een databank. Een selectie hiervan zal zij gebruiken voor een naslagwerk over dit onderzoeksproject. De input vertaalt zij naar haar eigen werk en de kunstwerken van Van Gogh. Gedurende de maand juli werkt zij hieraan in Zundert. De expositie is in augustus te zien in de Van Gogh Galerie in Zundert.

[image=312585]

Harrie de Koning studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Hij werkt als vrijwilliger met psychiatrische patiënten in Uden. Hij schrijft, schildert en zingt in twee bands. De Koning publiceert sinds begin jaren negentig. Inmiddels zijn er twee bundels en nog ander werk in eigen beheer verschenen. Hij schrijft vaak onder de naam: HA Zonnevis. "Mijn werk heeft als vertrekpunt het willen registreren van de intrinsieke schoonheid en soms ook absurditeit die in en om mij heen wordt waargenomen. Het ontstaat eerst uit het pijnlijke ervaren dat alles voorbij gaat. Je zou er de behoefte aan omslotenheid in kunnen zien. Het publiceren, het voordragen voorziet in de noodzaak om los te laten en in contact te treden."

Zonnevis
Harrie de Koning heeft het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad, maar het gaat nu beter. "De laatste jaren na mijn zware depressie (2007 – 2013) is het vertrouwen in de krachtig creërende bron van liefdeslichtenergie centraal komen staan. In deze nieuwe periode volgen creatie na creatie op uiteenlopende en toch focussende vlakken. Ik voel me er erg goed en gelouterd en louterend bij." Het pseudoniem ZONNEVIS dat de Koning gebruikt verwijst naar een verbinding tussen zijn vaders naam (de Koning) en zijn moeders naam (Vissers).

Impact
Jolande van Lith houdt op diverse locaties interviews en bijeenkomsten om in contact te komen met liefhebbers van Vincent van Gogh. "Deelnemers vertellen niet alleen over het prachtige kleurgebruik of de zonnebloemen van Van Gogh. Het gaat over de impact in hun leven. Ze vertellen wie zij zijn. Ik stap in hun leven en ontdek de rode draad die Van Gogh met hun verbindt. Het lijkt wel een religie vertrouwde iemand me toe", vertelt ze.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant