Afbeelding

PLUS Eijkemans Uden krijgt Banana Award

Zakelijk 132 keer gelezen
UDEN - Wist u dat een Fairtrade banaan de lekkerste banaan is, met de minste bestrijdingsmiddelen EN waar de boeren in derde wereldlanden ook daadwerkelijk van kunnen leven? Een A-merk product dus, met een maatschappelijk verantwoorde achtergrond!

[image=312281]

84% van de Nederlanders wil dat de boeren en arbeiders die hun bananen telen een inkomen verdienen waar zij van kunnen leven. Dat blijkt uit een consumentenonderzoek van bureau Q&A. In de praktijk geven weinig supermarkten inzicht in de prijs die zij betalen aan bananenboeren. Fairtrade Gemeente roept supermarkten daarom op transparant te zijn over hun betaling aan bananenboeren. Dat is relevant omdat er momenteel veel supermarkten stunten met hun bananenprijs. De campagne wil zeker weten dat boeren en arbeiders in de bananensector niet de dupe worden van deze bananenoorlog.

Keurmerk
Supermarkten PLUS en Spar maken gebruik van het Fairtrade keurmerk om inzicht te geven in hun prijzen aan de bananensector. Zij betalen via het keurmerk minimaal € 0,41 per kilo bananen aan de boerenorganisaties en plantages in Colombia waar hun bananen vandaan komen. Dat bedrag bestaat uit een minimumprijs en een extra ontwikkelingspremie die de boeren en arbeiders gezamenlijk investeren in verbeteringen.
Op zaterdag 4 juli ontvangt de groenteboer van supermarkt PLUS Eijkemans Uden een speciale Banana Award. Voorzitter Genoveef Lukassen van Fairtrade Uden reikt de award uit. Fairtrade Gemeente Uden hoopt dat de award ervoor zorgt dat ook de andere supermarkten nadenken over de producten en in deze met name de bananen die ze in de schappen leggen. En om te bewijzen dat een Fairtrade banaan ook de lekkerste banaan is, deelt Fairtrade zaterdag in de ochtend vanaf 9.30 uur bananen uit in het dorp.

Over Fairtrade Gemeente
Sinds eind 2014 is Uden Fairtrade Gemeente. In totaal spannen in Nederland ruim honderd Nederlandse gemeenten, een kwart van het totaal, zich in om de titel Fairtrade Gemeente te behalen of te behouden. Een gemeente verdient de fairtrade titel, als winkels, horeca, bedrijven en organisaties structureel kiezen om fairtrade producten te gebruiken of te verkopen. In totaal sleepten 55 gemeenten, waaronder Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht deze titel al in de wacht. Door de campagne namen al ruim 4.000 organisaties fairtrade structureel op als norm voor hun inkoopbeleid. Fairtrade Gemeente is een initiatief van ICCO, Max Havelaar en Wereldwinkels.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant