Afbeelding

'We hebben het goed samen'

Algemeen 223 keer gelezen
UDEN - Henk Rutten en Nina van Lankvelt zijn sinds voor de zomer bij elkaar gekomen via het WijkLeerbedrijf in Uden. Via het WijkLeerbedrijf gaan studenten aan de slag om ouderen in hun eigen omgeving te helpen met informele zorg, waaronder licht huishoudelijk werk, maar ook zaken gericht op welzijn, zoals wandelen of een spelletje doen. Nina en Henk vertellen waarom zij kozen voor het WijkLeerbedrijf. Wat ze ervan verwachten en hoe het bevalt.

[image=296382]

Nina volgt een anderhalf jarige mbo-opleiding voor Helpende niveau 2 en loopt via het WijkLeerbedrijf stage. “Twee dagdelen per week, in totaal acht uur, kom ik bij Henk thuis. Ik doe kleine klusjes zoals de afwas, stofzuigen, dweilen en koken. Voordat ik kwam, is Henk een jaar amper buiten geweest. Daarom wandelen we nu twee keer per week door heel Uden. Steevast op het programma staat een kop koffie bij Ons Cafeej, op de hoek.”
Goed gezelschap
Henk is tevreden over Nina. Zijn voorkeur ging uit naar een rustig persoon. Iemand die van aanpakken weet. Nina vindt het grappig, want ze vindt zichzelf een behoorlijke prater. Toch past ze volgens Henk prima in het profiel. “Er was direct een klik. Alles liep vanzelf. Nina weet wat ze doet en is vlug van begrip. Bovendien is ze gezellig gezelschap. Ik heb haar graag in mijn buurt. We hebben het goed samen.”

Focuswoning
In 1993 werd bij Henk de diagnose van Myotone dystrofie vastgesteld, een spierziekte waarbij je steeds minder kracht in de spieren hebt en ook steeds meer dingen vergeet. Henk praat moeizaam en kan niet meer lopen. Hij woont in een focuswoning van Area en hoeft maar op een knop te drukken voor hulp. Bijvoorbeeld bij het douchen of naar bed gaan. Verder komt zijn zus ook nog één dag in de week helpen. Zij attendeerde hem op het WijkLeerbedrijf. Hij meldde zich hiervoor direct aan.

Band
Nina is moeder van een dochter van drie. Voorheen werkte zij in de horeca, een lastige combinatie met het moederschap. Via de gemeente kwam zij in aanraking met het WijkLeerbedrijf in Uden. Ze had al eerder gewerkt als huishoudelijke hulp in de zorg, maar wilde meer contact met de mensen. Haar stageplek bij meneer Rutten bevalt haar prima. “In het begin was het nog stage, maar nu zie ik het niet eens meer als werk. Als ik op maandag kom, ben ik oprecht nieuwsgierig naar hoe Henk’s weekend was. In korte tijd hebben we een band opgebouwd. Ik leer ook van hem. Toen Henk hoorde dat ik het Dagboek van Anne Frank nog nooit had gelezen, pakte hij het meteen uit de boekenkast. Hoort bij de opvoeding, vindt hij. In juni 2015 stopt mij stage, maar daarna blijf ik met Henk koffie drinken of wandelen. Gewoon omdat onze band zo goed voelt.”

Area
Het WijkLeerbedrijf pakt zowel de zorg-welzijnsvraag als de werkloosheid aan. Het is opgezet door Calibris en is een samenwerkingsverband van de gemeente, zorg- en welzijnsinstellingen, onderwijs, vrijwilligersorganisatie en Area.
De stagiaires van het WijkLeerbedrijf in Uden zijn actief in de Flatwijk om bewoners te ondersteunen bij hand- en spandiensten. Area stelt haar huismeesterpost kosteloos beschikbaar als werkruimte voor stagiaires en coördinator Marjorie Jessurun van het WijkLeerbedrijf. Als tegenprestatie neemt het WijkLeerbedrijf de inloopspreekuren (op dinsdag en woensdag van 09.30 tot 10.00 uur) over van Area. Voor het WijkLeerbedrijf een goede manier om midden in de wijk in contact te zijn met de bewoners. Huismeester Peter Paashuis blijft natuurlijk wel zijn diensten verlenen in de Flatwijk. Hij is aanwezig op het inloopspreekuur op dinsdagavond van 18.00 tot 18.30 uur.
Voor meer informatie kijk op: www.calibris.nl/wijkleerbedrijf.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant