Afbeelding

‘We moeten er samen iets van maken’

Algemeen 308 keer gelezen
UDEN – Zoals de oude cabaretier Wim Kan vroeger al zong: “Waar gaan we in het nieuwe jaar naar toe?” Dat vraagt ook burgemeester Henk Hellegers zich af “We denken dat we er klaar voor zijn. Er staan ons vele veranderingen te wachten, op het gebied van de zorg met name. De praktijk zal uitwijzen of alles lukt, maar we zullen niet ontkomen aan ‘kinderziektes’. Ik hoop over een jaar te kunnen zeggen dat het goed gekomen is. Dat is heel erg belangrijk voor iedereen die ermee te maken krijgt.”

[image=296372]

Terwijl in de wereld de meest ingrijpende gebeurtenissen het nieuws bepaalden, was het in Uden redelijk stabiel. Natuurlijk waren er afgelopen jaar lokaal gebeurtenissen waar mensen door overvallen werden. De vondst van twee doden in een drugslab op het industrieterrein bijvoorbeeld. Een gebeurtenis van dermate omvang die je in Uden niet verwacht.
Hellegers noemt het plotselinge overlijden van raadslid Joke de Lange als voorbeeld van lokaal verdriet. En van nog meer bekende en minder bekende Udenaren werd afscheid genomen. Zoals Theo Verbossen, Hans van Eldonk, Ton Fleskens, Toontje Verkuijlen, Willy Brouwers en nog maar kort geleden Dorry Arts. Volkel nam afscheid van onder ander Carol Silverenberg en de 106-jarige Sjaak Wassenberg en Odiliapeel moest afscheid nemen van onder andere Henk Kroef. Allemaal mensen, ook diegenen die hier niet genoemd zijn, die node gemist kunnen worden.

Economie
Maar de tijd raast door en is soms maar moeilijk bij te houden. Dat is vooral zichtbaar in het centrum waar een nieuw winkelcentrum uit de grond is gestampt dat gezichtsbepalend is. “Als ergens te zien is dat de economie aantrekt, is dat wel in Uden. Niet alleen de bouw van Hoek Promenade springt eruit, maar ook op vele plaatsen zijn woningen gebouwd. Er zijn concrete plannen voor Uden Noord en Volkel West II. Er is bedrijfsgrond verkocht en ondanks verschillende faillissementen, is dat de grote bedrijven bespaard gebleven. Maar we kunnen er niet aan voorbij dat er mensen in de problemen zijn geraakt en het financieel moeilijk hebben. Zo hebben jongeren, maar ook de wat ouderen moeite om aan werk te komen. Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen.”

Kansen
Niet zorgelijk maar kansrijk is volgens Hellegers de komst van de JSF naar Vliegbasis Volkel. “We moeten nog afwachten hoe acceptabel het geluid zal zijn van deze vliegtuigen, maar het geeft ook kansen voor de werkgelegenheid en de lokale economie.”
In maart waren er gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekende de vorming van een nieuw college en een nieuwe raad. “En die was nog niet geïnstalleerd of er werd een raadsbrede conferentie gehouden waaruit de G1000 is voortgekomen. Dat betekende dat in oktober enkele honderden Udenaren op een zonnige dag samen kwamen om ideeën uit te wisselen. Doel; van Uden een nog betere gemeente maken. We moeten er immers samen iets van weten te maken. Er is een andere manier van denken en daarmee ook van besturen ontstaan. Dat heeft al geleid tot prachtige initiatieven die we hier in het gemeentehuis nooit hadden kunnen organiseren.” Hellegers doelt op initiatieven zoals Energie Uden, Permacultuurtuin, Buurttuin Bitswijk, 24 uur Uden en de Stichting Udense Kunst.

Maashorst
Veel in het nieuws kwam dit jaar natuurgebied De Maashorst. “Dankzij de bijdragen voor Landschapen van Allure door de provincie, kunnen in het gebied allerlei ingrepen worden gedaan die bevorderlijk zijn voor recreatie, economie en natuur. Dat zal zeker zijn uitstraling op Uden hebben, we zetten er in ieder geval vol op in.”
Voor de burgemeester was de Koninklijke onderscheiding die hij kreeg een persoonlijk hoogtepunt. “En als ik kijk naar mijn gemeente in zijn algemeenheid dan staat voor mij de enthousiaste gemeenschap bovenaan. Het straalt ervan af en welk evenement je ook noemt, er is er geen een mislukt. Allemaal dankzij de inzet van vele Udenaren.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant