Afbeelding

Kwartiermakers Uden: ‘Wij geven richting'

Algemeen 76 keer gelezen
UDEN – “We zijn geen hulpverleners maar bieden ondersteuning en een luisterend oor.” Marjan van de Crommert uit Mariaheide en Eleonoor Willemsen uit Ravenstein vallen met de deur in huis. Ze willen geen misverstanden over hun werk voor stichting Door en Voor. In het kader van het project Kwartiermaken Uden zijn getrainde ervaringsdeskundigen op dinsdagmiddagen en woensdagochtenden aanwezig in Eigen Herd om mensen te ontmoeten en te helpen.

[image=296075]

Marjan maakt deel uit van het team, Eleonoor werkt in de hele regio Oost-Brabant als coördinator van stichting Door en Voor. “Het loopt nog niet storm, net als in andere gemeenten waar we dit doen, moet het groeien. We moeten het de tijd geven, het is nog onwennig. Door ingrepen van de overheid lopen vanaf volgend jaar meer mensen het risico in de problemen te komen. Er is veel verwarring. Lang niet altijd is het nodig om een professionele hulpverlener in te schakelen. Mensen moeten zelf de omslag maken. Maar: eigen regie is wel iets anders dan dat zij het zelf maar uit moeten zoeken. Wij zijn er om richting te geven. Die kan tijdelijk zijn om een drempel over te komen.”

Prikkelen
Ervaringsdeskundigen staan klaar om kortdurende ondersteuning te bieden aan mensen met psychische, psychosociale en maatschappelijke vragen en problemen. Zij helpen mensen met hun vragen, het vinden van oplossingen en het opbouwen van een sociaal netwerk. Ze zijn er voor mensen die zich eenzaam voelen. Maar ook als mensen de stap naar hulpverleners te groot vinden of als ze van het kastje naar de muur gestuurd worden door de reguliere hulpverlening.
Marjan: “Ik was GGZ cliënt vanwege een burnout. Via de cursus ‘Herstellen doe je zelf’, en ‘Werken met eigen ervaring’, werd ik geïnspireerd om anderen te helpen. Naar ze te luisteren, hun problemen te erkennen, mee te voelen. We weten niks van de mensen die naar ons toe komen. We hoeven ook niks van ze. We proberen in een gesprek zo te prikkelen dat er meer naar boven komt. Dat emoties los komen. We proberen mensen er bewust van te maken dat verandering uiteindelijk bij hen zelf ligt.”

Kracht
Problemen te over. Die zijn van alle tijden, maar in de huidige informatiemaatschappij worden mensen overvoerd en komen er alleen maar problemen bij, zo blijkt uit ervaring. Eleonoor: “Niet geaccepteerd worden door buren, passende zorg zoeken, ondersteuning bij het aanvragen van een PGB of financiële toeslag. De mensen weten soms niet meer op welke knoppen ze moeten drukken. Ze kennen eigen regie niet en gunnen die zich vaak niet. Ze weten niet meer wat ze zelf kunnen. Dat kan ook comfortabel zijn. Confrontatie is immers heftig. Wij proberen ze met eigen kracht op weg te helpen naar bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, hulp of opleiding. Natuurlijk bepalen mensen zélf hoe zij uiteindelijk hun leven invullen.”
Stichting Door en Voor werkt samen met bestaande organisaties. De gemeente Uden financiert het project. De kwartiermakers zijn op dinsdagmiddag(14:00-16:00) en woensdagochtend (9:30-11:30) in Eigen Herd, Rooijsestraat 32, Uden. Daarnaast zijn ze te bereiken via , Facebook of tel 06-19622315.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant