Afbeelding

(H)eerlijke kost aan het Brabantplein

Centrum 106 keer gelezen
UDEN – Volgers van het twitteraccount (H)eerlijke Kost krijgen vast honger van de tweets over heerlijk en eerlijk eten. Ad Hartman uit Uden zit achter al die heerlijkheden waarmee hij al sinds oktober zijn volgers lekker maakt. Dus niet alleen omdat het bijna Kerstmis is. Nee, hij jaagt een droom na. Samen met chefkok Eduard Bakermans wil hij een kruidenierswinkel openen aan het Brabantplein met een lunchroom en terras op basis van eerlijk voedsel en voornamelijk zonder verpakkingen die het milieu vervuilen.

[image=296055]

(H)eerlijke kost, op weg naar een (h)eerlijke smaakbeleving. Delicatessen, eerlijke vleeswaren, bijzondere kaas, een mooi wijntje of een lekkere port. Mooi uitgestald in een winkel met een warme ambachtelijke uitstraling. Dat is de missie van de twee Udenaren. “Samen met de Eetkamer die al aan Brabantplein zit, willen we een foodcirkel aan het Brabantplein. Het is een plein met de hele dag zon en het is vanaf vier parkeerplaatsen te bereiken. Als het daar opgeknapt is, zul je zien hoe goed het er toeven wordt.”
Volgens Hartman past het in de nieuwe tijd én bij hem: “Ik heb deze droom al langer maar na de conferentie G1000 begin oktober, besloot ik eraan te beginnen. De G1000 gaf me de energie om eraan te beginnen. We produceren 500 kilo afval per persoon per jaar. Daar erger ik me aan. Ik vond een medestander in Eduard en samen hebben we het concept uitgewerkt naar voorbeeld van Bags en Buy, de eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland die er dankzij een crowdfundingcampagne op Doorgaan.nl in 2015 gaat komen.”

Dichtbij
Alle producten zijn er los verkrijgbaar. In de winkel koop je éénmalig een pot of fles. Ook biologisch afbreekbare zakjes zijn beschikbaar. Mensen kopen precies wat nodig is. Noten, gedroogd fruit, muesli, zaden, pitten, bonen, kruiden en specerijen, rijst en pasta, maar ook olie, azijn en wijn. “Wij willen duurzaam ondernemen door (h)eerlijk voedsel dichtbij huis te verkopen, onverpakt, zonder verspilling, met beleving en op een gastvrije en ambachtelijke wijze, door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. De financiering willen we ook rond krijgen door middel van crowdfunding.”

Spontaan
Inmiddels is er al een website en zijn er nieuwsbrieven verstuurd. “Wat een positieve reacties hebben wij al gekregen. Lezers boden spontaan hun hulp aan of kwamen met tips en verbeteringen. Ons idee wordt in ieder geval breed omarmd. In de tussentijd hebben wij gesproken met allerlei mensen met veel ervaring in de retail. Dat heeft ons nieuwe kennis en inzichten gegeven die we in ons concept gaan verwerken. We hebben op verschillende plaatsen rondgekeken en uit de beste uitvoeringen die al bestaan, gaan we keuzes maken.”
Hartman en Bakermans geloven er zelf in dat deze missie gaat slagen. Reacties geven hen alleen maar meer bevestiging.”We zijn allebei ondernemers die werken vanuit het hart. Het begint steeds concreter te worden. Onze ambitie is om in het derde kwartaal van 2015 zover te zijn. Maar daarvoor hebben we natuurlijk steun nodig. Dat kan op verschillende manieren. Mensen kunnen doneren en na opening ontvangen ze een gevulde productentas. Geld lenen kan en gedurende de looptijd is er dan tien procent korting op alles wat bij ons in de winkel gekocht wordt. Daarnaast is er een rentevergoeding. Tot op heden is er een aantal ondernemers dat ons belangeloos helpt, weer een aantal werkt voor ons met uitgestelde betaling zoals Rene Klarenaar van Artokima bijvoorbeeld. We hebben inmiddels, vanuit de crowd, 5000 euro aan krediet toegezegd gekregen.”

Voor meer informatie info@heerlijkekost.nl

[image=296054]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant