Afbeelding

‘Alstublieft, een diervriendelijk kerstrecept?’

Algemeen 39 keer gelezen
UDEN - “Als jullie nou eens filmpjes van nú lieten zien en niet van 30 jaar geleden!” zegt de man tegen Ineke als ze haar flyer wil overhandigen. ‘Diervriendelijke feestdagen’, staat er op en een levend konijn. Of Flappie de kerst overleeft, is de vraag, maar Ineke probeert de voorbijgangers met een dierproductvrij kerstrecept toch aan het denken te zetten. En dat in de stromende regen!

[image=296049]

“Ik kan het heel moeilijk laten”, verklaart Ineke haar strijd in regenpak tegen de ‘overconsumptie’ die met kerst natuurlijk op zijn toppunt is. “Ik at vroeger vaak kip. Toen hadden we een kalkoen met kerst en dat vond ik helemaal niet lekker. Dat is overdaad.”
Het is niet alleen dat Ineke het jammer vind voor de kalkoen dat die moet sterven voor het kerstdiner. Het is ook dat er voor vlees veel meer landbouwgrond nodig is. “En als straks de aardolie op raakt, is er grond nodig om plantaardige plastics te maken.”
Dat is nog toekomstmuziek. Nu is het vooral de bio-industrie waar Ineke en haar Partij voor de Dieren tegen strijden, met filmpjes van dertig jaar geleden?
“Nee, van nu! Het is heel erg allemaal en het is ook niet nodig. Ik denk dat boeren er ook niet gelukkig mee zijn. Die willen ook niet dat ze de dieren zo moeten behandelen, maar het wordt steeds erger. Als wij er niet tegen vechten, staat Nederland straks vol met bakbeesten van stallen. Slecht voor de dieren, het milieu, het aanzicht en voor de boeren zelf is het ook niks dat het steeds intensiever moet omdat mensen te weinig betalen.”
Ineke zelf eet allang geen kip meer. Ze gebruikt al 25 jaar überhaupt geen dierlijke producten meer, maar maakt van Kerstmis toch een feest. “Met oliebollen een banketstaaf en gevulde speculaas. En met de kerst worden er mooie familiefilms uitgezonden. Kerstmis is gezellig samenzijn en iedereen mag van mij ook gezellig samen eten, maar het liefst zonder leed en verspilling.”
Toch, een beetje eenzaam staat Ineke wel tussen al die shoppende mensen
“Iemand moet het doen. Het moet gewoon gebeuren anders verandert er nooit iets.
Ze heeft natuurlijk ook best lef. Ze knikt. “Je moet er een bepaald karakter voor hebben. Ik collecteer ook voor goede doelen en ik vraag het vrijblijvend. ‘Kan ik u blij maken met een kerstrecept?’
Maar of ze er iets mee bereikt? “Heel veel mensen hebben de Partij voor de Dieren op de tweede plaats staan om op te stemmen. Het zit in het onderbewuste bij mensen toch niet helemaal lekker wat er gebeurt.”
Een dame met paraplu neemt Inekes flyer graag aan. “Ik ben eens in een restaurant tegen voedselverspilling wezen eten”, vertelt ze, maar niet iedereen neemt Inekes recept mee naar huis. Wat doet het Ineke om een eindje verderop haar flyer op de grond te zien liggen. “Dat is frustrerend, maar misschien dat hetgeen dat je zegt toch een keer een beetje grip krijgt bij de mensen.”
De man die klaagde over de oude filmpjes, lijkt een klein beetje overtuigd van de goede bedoelingen van de Partij van de Dieren, want hij lacht: “Maar het moet wel moderner!”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant