Afbeelding

Vlooienstoken 2015: ‘Vuur van wensen’

Kunst en cultuur 63 keer gelezen
UDEN – ‘Vuur van wensen’ is het motto van het Vlooienstoken 2015. Dit betekent dat het feest op zondag 22 februari in het teken staat van wensen en verlangen. Inwoners van Uden en omgeving kunnen hun wensen en verlangen voor een nieuw jaar en een nieuwe lente kenbaar maken door deze op linten te schrijven. Deze linten kunnen ze op het terras van Gasterij de Pier in een wensboom hangen. De linten met de wensen van hoop en verlangen worden dan tijdens het Vlooienstoken in het ‘wensvuur' dat de lente verwelkomt verbrand.

[image=270576]

Het wensvuur bleek tijdens het Vlooienstoken 2014 bezoekers zeer aan te spreken. Ze namen zelf hun takken met linten mee naar boven om ze in het vuur te gooien. De wenslinten waren een idee van Dorry Arts. Zij overleed onlangs plotseling en als eerbetoon aan haar is er in 2015 nogmaals voor een wensboom gekozen.
Rondom het aansteken van het vuur is er weer het een en ander te doen. Hierbij is iedereen die het Vlooienstoken een warm hart toedraagt welkom. Om 18.30 uur gaat het sfeervol aangeklede terras van Gasterij de Pier aan de Schansweg 3 in Uden open. Accordeonist Niels Swinkels zorgt voor vrolijke muziek en er zijn chocomel, glühwein en andere winterse drankjes te koop.
Om 19.15 uur beklimt de stoet de Bedafse Berg waar de houtstapel gereed staat om aangestoken te worden. Maar voordat de linten in het vuur verdwijnen worden er een aantal teksten van de linten voorgelezen. Daarna zingen we de traditionele liederen zoals het ‘Ujes Volkslied’ en ‘We zijn de lange winter zat’.
Het ‘Vuur van wensen’ dat de lente verwelkomt wordt op klokslag 20.00 uur aangestoken door Paul Verbossen. De traditie wil dat dit gebeurt door de oudste inwoner van Gasterij de Pier. Hierna gaat de stoet weer naar beneden naar Gasterij de Pier waar het lentefeest kan beginnen.
Vlooienstoken is een oud Udens lentefeest dat traditioneel op de eerste zondag na carnaval wordt gevierd op de Bedafse Bergen. De oorsprong van het feest gaat waarschijnlijk terug naar voorchristelijke tijden en past in de traditie van oude lentefeesten zoals het Julefeest. Het strooien beddengoed met daarin het ongedierte werd aan het eind van de winter verbrand. Het vuur verjoeg de boze wintergeesten.

[image=274944]

[image=274945]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant