Afbeelding

‘Wij staan paraat voor een gladvrij Uden’

Algemeen 67 keer gelezen
UDEN - Ruiten krabben, gladde wegen, dichte sneeuwval; het lijkt allemaal nog ver van ons bed, maar dat kan elk moment omslaan. Als het zover is staat de buitendienst van de Gemeente Uden paraat. “Er is voldoende zout op voorraad en iedereen weet wat hij of zij moet doen om Uden gladvrij te houden.”

[image=295793]

Er wordt jaarlijks, voorafgaand aan het winterseizoen, een uitvoeringsplan opgesteld door het College van burgemeester en wethouders. In dit plan wordt beschreven wie waarvoor verantwoordelijk is als het gaat om gladheidsbestrijding en welke wegen en gebieden prioriteit hebben.
In Uden wordt preventief gestrooid, dus voordat het glad wordt. “Met de techniek die gebruikt wordt, het zogenaamde nat strooien, gaat dit erg goed. Het zout blijft beter liggen op de plek waarvoor het bedoeld is. Het waait niet weg en is tevens milieuvriendelijker.”

Strooiroutes
Het gladheidsbestrijdingsteam bestaat uit drie coördinatoren, achttien mensen die strooien en twee reserves. Ze werken in drie ploegen zodat er 24 uur per dag paraatheid is. Met het oog op milieuvriendelijkheid worden niet alle wegen in Uden gestrooid. Er zijn strooiroutes vastgesteld, welke zijn verdeeld in een eerste urgentie (de hoofdwegen van Uden) en een tweede urgentie (de ontsluitingswegen van de wijken). De belangrijkste winkelstraten in het centrum, bus routes en vrij liggende en veelgebruikte fietspaden worden ook met de hoogste prioriteit gestrooid. Plekken waar de strooiwagen niet kan komen zoals in het winkelgebied, voetpaden naar voorzieningen of bruggen worden zo nodig met de hand gestrooid.

Een kaart met daarop de strooiroutes staat op www.uden.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant