Afbeelding

F-16’s Baltic Air Policing missie terug in Volkel

Algemeen 4 keer gelezen
VOLKEL - De Nederlandse F-16’s die vanaf vliegbasis Malbork in Polen zijn ingezet voor de Baltic Air Policing (BAP) missie zijn woensdag teruggekeerd naar Nederland. Nederland heeft sinds 3 september vier F-16’s ter beschikking gesteld voor de NAVO missie ter bescherming van het luchtruim van de Baltische Staten. De vier F-16’s zijn geland op vliegbasis Volkel. In de middag vliegen twee F-16’s door naar thuisbasis Leeuwarden.

[image=295735]

Omdat de Baltische Staten niet beschikken over wapensystemen om hun luchtruim te verdedigen, leveren andere NAVO bondgenoten om beurten jachtvliegtuigen voor deze taak. Sinds de crisis in Oekraïne zet de NAVO meer militaire middelen in Oost-Europa in. De tijdelijke versterking is bedoeld ter ondersteuning en geruststelling van de oostelijke NAVO bondgenoten. De BAP missie onderstreept het gezamenlijk optrekken van de NAVO bondgenoten om de integriteit van het bondgenootschappelijk luchtruim te beschermen. In de periode september tot en met december 2014 namen naast het ruim 70 militairen tellende Nederlandse detachement vanuit Polen ook de Duitse luchtmacht vanuit Estland en Portugese en Canadese eenheden vanuit Litouwen deel aan de missie. Portugal was door de NAVO aangesteld als lead nation voor deze periode.

Onderscheppingen
In 2014 kwam de NAVO tot nu toe al ruim meer dan 100 keer in actie voor onderscheppingen boven de Baltische Zee. De Nederlandse Air Policing Task Force werd in totaal vier keer ingezet. Vorige week hebben 2 Nederlandse F-16’s bommenwerpers onderschept en het internationale luchtruim uit begeleid. Hetzelfde gebeurde tweemaal in dezelfde week voor een verkenningsvliegtuig. In november kwamen de F-16’s voor de eerste keer in actie voor een onderschepping van een transportvliegtuig. De Nederlandse F-16’s kregen de opdracht van de NAVO tot onderschepping, omdat vooraf geen vluchtplan bekend was gesteld en de transponder van de toestellen niet aan stond.

Training
Naast de BAP taak hebben de Nederlandse F-16’s de samenwerking met NAVO bondgenoten en de Poolse luchtmacht geïntensiveerd door gezamenlijke missies te trainen en deel te nemen aan oefeningen met luchtmacht-, marine- en landmachteenheden van andere nationaliteiten in Oost-Europa. Gedurende de vier maanden durende missie is afwisselend personeel van vliegbasis Volkel en vliegbasis Leeuwarden ingezet.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant