Afbeelding

‘Er komt een nieuwe lente aan’

Algemeen 219 keer gelezen
VEGHEL – Thomas van der Horst uit Eindhoven volgde in augustus van dit jaar Antoon van der Steen op als pastoraal werker van de Franciscusparochie in Veghel. In de rubriek ‘In gesprek met’ is de redactie van Stadskrant Veghel en Kliknieuws benieuwd of hij zijn draai inmiddels heeft gevonden. “Veghel kent fijne, actieve geloofsgemeenschappen met betrokken pastors en enthousiaste vrijwilligers. Daar heb ik veel steun aan.”

[image=295729]

Voordat Thomas van der Horst (59) in Veghel startte, was hij onder meer actief in het jongerenpastoraat in 25 parochies in het Gooi en Zuidelijk Flevoland. Een nieuwe baan in Heerlen bracht de geboren Hagenaar met zijn vrouw naar Eindhoven. In Veghel houdt de pastoraal werker zich bezig met de catechese en de werkgroepen voor Eerste Communie en Vormsel. Daarnaast vallen de parochies Mariaheide en Zijtaart onder zijn verantwoordelijkheid, met speciale aandacht voor Veghel Zuid en de Lambertusparochie.
Voor de komende kerstperiode zijn alle voorbereidingen klaar en de werkgroepen bezig met het invullen van de diensten. Van der Horst houdt zich op dit moment dan ook méér bezig met de toekomst. “We staan voor belangrijke keuzes. Het bisdom verwacht van ons een besluit over de toekomst van de huidige gebouwen. De vraag daarbij is wat het zwaarst moet wegen: de garantie dat de eucharistievieringen voor de toekomst gewaarborgd blijven óf het openhouden van kerken Het gaat hoe dan ook om een goede balans, gesteund door een zo breed mogelijk draagvlak.”

Keerpunt
Ander punt van zorg is de groei van de kerk. Van der Horst hoopt met een goed programma, goede begeleiders en een goed aanbod, vaker zijn gezicht te kunnen laten zien bij de jeugd en jonge gezinnen. Na de golf van negatieve publiciteit over de Rooms-katholieke kerk, vertrouwt Van der Horst dat het keerpunt is bereikt: “Het is goed dat het seksueel misbruik boven water is gekomen. Dan kun je tenminste tot een verwerking komen. Voor mij is het ook een teken dat er een nieuwe lente aankomt. Dat zie je ook aan de manier waarop Paus Franciscus zijn taak invult.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant