Afbeelding

Uden wil vuurwerkoverlast beperken

Algemeen 32 keer gelezen
UDEN - Het vroegtijdig afsteken van (illegaal) vuurwerk zorgt jaarlijks voor materiële schade en overlast voor mens en dier. Het Rijk verandert dit jaar de regelgeving rondom het afsteken van vuurwerk. Gemeente Uden zet dit jaar extra in op het in kaart brengen en terugdringen van vuurwerkoverlast.

[image=295393]

Dit jaar mag vuurwerk pas verkocht worden vanaf 29 december. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur.
De gemeente heeft jaarlijks schade door het afsteken van vuurwerk die soms oploopt tot wel €30.000. Veruit de meeste vernielingen vinden plaats vóór oud en nieuw. Dat komt door het gebruik van veelal illegaal vuurwerk en een lage sociale controle. Het terugdringen van vuurwerkoverlast wordt opgepakt door extra personele inzet van het team Toezicht en Handhaving (THOR) van de gemeente in samenwerking met de politie.

Vuurwerklijn
Om een beeld te krijgen van de overlast en om in contact te komen met de overlastgevers wordt er een speciale vuurwerklijn opengesteld vanaf zaterdag 22 december tot 1 januari. Alle meldingen die via de vuurwerklijn lopen worden gerapporteerd. Meldingen tot 23.00 uur ’s avonds lopen via de vuurwerklijn en worden acuut opgevolgd door de BOA’s van de gemeente. Na 23.00 uur neemt de politie het stokje over en kunnen klachten gemeld worden bij het reguliere nummer van de politie.

Vuurwerklijn gemeente Uden tot 23.00 uur: 06-53833728
Meldnummer politie bij vuurwerkoverlast na 23.00 uur: 0900 - 8844


Extra
Vanaf twee weken voor de jaarwisseling wordt er door de BOA”s met twee auto’s extra gesurveilleerd in de wijken en het centrum. Het doel is om in contact te komen met eventuele overlastgevers op de hangplekken binnen Uden, het geven van voorlichting en waarschuwen voor eventuele gevolgen. Dit om vuurwerkoverlast te voorkomen.
Tegen overlastgevers die zich niet aan de regels houden wordt opgetreden. Jongeren tussen 12-18 jaar krijgen een HALT-verwijzing (taakstraf). Meerderjarigen kunnen rekenen op een proces-verbaal.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant