Afbeelding

Asfaltpaden in parken worden half verhard

Verkeer en vervoer 214 keer gelezen
UDEN - Aan diverse asfaltpaden in parken en groenzones in Uden is afgelopen zomer onderhoud uitgevoerd aan de boomwortels die het asfalt omhoog duwen. Boomwortels zijn weggezaagd, er is anti-worteldoek geplaatst en nieuw asfalt is aangebracht. In het Mellepark en Raampark blijken deze maatregelen niet mogelijk. Daar zijn teveel en te grote boomwortels om weg te halen. Daarnaast geeft het geen blijvend resultaat.

[image=295343]

Daarom wordt onderzocht of het mogelijk is om verschillende asfalt (voet)paden om te vormen naar een halfverharding. Halfverharding is een onsamenhangend materiaal dat meer draagkracht levert dan de originele grond. Voorbeelden hiervan zijn grind, gebroken puin en gebroken natuursteen. Een halfverharding is eenvoudiger en goedkoper te onderhouden dan het huidige asfalt.

Proefstukken
Om een goede keuze te kunnen maken als mogelijke halfverharding, zijn er een paar proefstukken aangelegd. Ter hoogte van Rentmeestershoef (bij het hondenuitlaatveld) ligt een granulaat dat bestaat uit een mix van twee slaksoorten. In het Raampark wordt op verschillende locaties asfalt vervangen door asfaltgranulaat. Naast dit experiment wordt bekeken of in de toekomst alle paden intact blijven of dat ze kunnen verdwijnen of verlegd moeten worden. Er zijn ook al ervaringen met andere halfverhardingen, zoals: porfiersplit (paden naast de President Kennedylaan en Velmolen-oost).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant