Afbeelding

'Met je smartphone of tablet je trein besturen'

Opmerkelijk 172 keer gelezen
UDEN - “Iemand heeft een locomotief die niet meer lekker loopt, dan wordt hij hier aan tafel ‘geopereerd’, zo noemen we dat.” Ria Poels draait haar hand niet om voor het vervangen van een koolborsteltje of slepertje en ook weet ze alles van de moderne modeltrein die bestuurd wordt met een app vanaf je smartphone of tablet. Met haar man Paul heeft ze namelijk een bedrijfje in modelspoorwegen: PoHé Trains & Models.

[image=295241]

“We stonden op beurzen en kregen steeds meer vragen van mensen. ‘Heb je dat? Ja, kan ik het even komen halen?’ We kregen ’s avonds veel mensen binnen en alles was opgeslagen in slaapkamers of de garage. Dat was moeilijk zoeken: welke krat zit het nou?”

De showroom is voor de liefhebber een ‘snoepwinkel’?
“We hebben een klant die zegt: ‘jullie maken me gek’. Als je ook ziet hoe mooi de nieuwe spullen met de vijfpolige motoren, die hoor je niet meer. Digitaal hebben de locomotieven een adres en kun je ze onafhankelijk van elkaar laten rijden. Het nieuwere van het nieuwere is met je smartphone of tablet je trein besturen. Dat is ook om de jeugd erbij te betrekken ook al heeft het eigenlijk niets meer met kinderspeelgoed te maken. We bouwen op het moment veel decoders in. Voor bijvoorbeeld mensen die treinen verzameld hebben, maar toen hun kinderen kwamen, moest de baan afgebroken worden. Dan zien ze op een gegeven moment ergens op een beurs een mooie treinbaan en dan gaat het toch weer kriebelen. Dus het spul wordt uit de dozen van de zolder gehaald. Een slaapkamer is vrij en het wordt weer opgebouwd, maar de locomotieven lopen niet meer, want het vet is ingedroogd. Dan is het hier schoonmaken, smeren en het loopt weer. Maar dan zien ze het digitale tijdperk! Wat nu? Nou, dan bouw je een decoder is! Hun eigen trein omgebouwd naar een nieuwe trein. Ik help mensen ook met het aankleden van hun sporen met voorbeelden van wat je kan maken. Water maken van kunsthars: ‘Ja dat wil ik ook’, en dan komen ze terug. ‘Het is gelukt!’ Ik vind het mooi om dat door te geven aan de mensen.”

Meer weten, kijk op www.pohetrains.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant