Afbeelding

Deelnemers workshop leren gregoriaans

Muziek 54 keer gelezen
UDEN - In het parochiecentrum van Uden vond zaterdag een Workshopdag Gregoriaans plaats. Deze dag werd georganiseerd door Koorschool Uden samen met MusicForPeople. Thema deze dag was “Ad te levavi”, ontleend aan het openingsgezang van de eerste zondag van de advent.

[image=294832]

Cursusleider en musicus Marcus de Haard leidde deze dag. In het ochtendprogramma werd aan de hand van een PowerPoint ingegaan op het ontstaan, de ontwikkeling en het gebruik van Gregoriaans. Wie dacht dat het om ‘stoffige en oude’ muziek ging had het mis. Gregoriaans is nog steeds geweldig levend, aldus De Haard. Aan de hand van historische kenmerken illustreerde hij dit ook.
Na de ochtendpauze werd op een toegankelijke manier met basisbegrippen, luistervoorbeelden en verschillende muziekschriften kennisgemaakt met deze oudste muziekvorm in West-Europa. Hierna volgde een heldere en interessante instructie van de “geheime code” van de kwadraatnotatie die het Gregoriaans zo eigen is.
Opvallend deze dag was dat het aantal aanmeldingen uit ruim 72% vrouwen bestond. Een gegeven dat de dag een bijzonder tintje gaf.
In het middagprogramma zong Les Chanteurs Gregorièn een aantal vertrouwde gezangen die bijbehoorden aan het thema van deze dag. Wim Cöp verzorgde dit onderdeel en leidde aan de hand van enige uitleg de gezangen in. Organist Jan de Laat begeleidde (deels) de gezangen na een passende improvisatie. Ter afsluiting van de dag zongen de deelnemers met het koor nog 3 gezangen gezamenlijk. Er worden aansluitend aan deze dag plannen gemaakt voor een vervolg.

Voor informatie: Tel. 0657 – 208 908. Email: of

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant