Afbeelding

Uitleg Vonk valt slecht bij centrumondernemers

Centrum 93 keer gelezen
UDEN - Tijdens de gisterenavond gehouden jaarvergadering van Udense centrumondernemers liepen de gemoederen hoog op toen wethouder Thijs Vonk daar geheel onverwacht kwam pleiten voor de subsidiekorting die het gemeentebestuur wil opleggen aan het door Uden Promotie uitgevoerde centrummanagement.

[image=294142]

De wethouder, die ongenodigd op de bijeenkomst verscheen, probeerde de aanwezigen te overtuigen dat de omstreden subsidievermindering onvermijdelijk is vanwege noodgedwongen bezuinigingen. De ondernemers wezen erop dat er van bezuinigen echter helemaal geen sprake is omdat gelijktijdig met subsidievermindering op Uden Promotie zelfs een nog hoger bedrag naar de door de gemeente aangestelde citymarketeer gaat.

Citymarketeer
Volgens de ondernemers is er slechts sprake van overheveling van budget van Uden Promotie naar de citymarketeer terwijl deze nauwelijks iets zou hebben laten zien voor de 150.000 euro die de gemeente hem in de afgelopen twee proefjaren toedeelde.
Vonk gaf aan dat allerlei instanties zich tegenover de gemeente positief zouden hebben uitgelaten over de citymarketeer waarop de ondernemers constateerden dat zij hierover helemaal niet bevraagd zijn en hierover toch wel een andere mening hebben.
Een aanwezige merkte op dat citymarketing vooral een lucratieve opdracht voor het betrokken reclamebureau is. Een ander constateerde dat de citymarketeer niet geslaagd is in de door de gemeente vooraf gestelde doelstelling om 30.000 extra bezoekers per week naar Uden te trekken, en dat zelfs geen enkele bezoekerstoename is gerealiseerd. Men vroeg zich af op basis waarvan de gemeente citymarketing nu toch succesvol noemt.

Bezuiniging
Op de stelling van Thijs Vonk dat het college van mening is dat Uden Promotie prima verder zou kunnen functioneren met verminderde subsidie reageerde centrummanager René Jetten dat deze bewering nergens op gebaseerd is omdat het college dit nooit serieus onderzocht heeft. Namens het bestuur voegde Roland van de Valk nog toe het zeer vreemd te vinden dat de gemeente juist de relatief toch al zeer beperkte subsidie € 48.000,- per jaar voor de belangrijkste economische peiler binnen onze gemeente aanpakt terwijl andere, meestal veel grotere subsidieposten, helemaal ontzien worden of maar heel beperkt moeten inleveren. Uit de zaal werd daarop opgemerkt dat bijvoorbeeld theater Markant met 1,6 miljoen subsidie per jaar helemaal niets hoeft in te leveren.

Belang
Op het verwijt uit de zaal dat de gemeente het belang van het centrum voor Uden miskent, reageerde gemeenteambtenaar Letty van Lieshout die de wethouder vergezelde dat de gemeente wel degelijk investeert in het centrum, o.a. met de nieuwbouw Promenade. De ondernemers zijn echter van mening dat die investering niks te maken heeft met de discussie over de subsidie.

Verantwoordelijk
Toen wethouder Vonk aangaf dat het college met de korting op Uden Promotie slechts uitvoering geeft aan het gemeenteraadsbesluit van vorige week werd hem een 'laffe houding' verweten omdat dit plan volgens de ondernemers niet van de raad maar van het college afkomstig is.
Waar de wethouder nog probeerde dat de subsidievermindering 'het gevolg is van democratische processen' hielden de ondernemers hem voor dat het hem deze avond duidelijk moet zijn geworden dat de ondernemers van het centrum in grote meerderheid de plannen van het gemeentebestuur afwijzen. Vonk werd dan ook opgeroepen om zich beter voor het centrum in te zetten en het gemeentebestuur te bewegen om terug te komen op haar plannen.

[image=294143]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant