Afbeelding

Jozefschool naar First Lego League

Onderwijs 60 keer gelezen
UDEN - Een team van 9 kinderen uit groep 6, 7 en 8 van basisschool Sint Jozef uit Uden neemt dit jaar weer deel aan de First Lego League (FLL®). Om te laten zien wat dit inhoudt, waren de kinderen woensdag aanwezig tijdens de 'Werelden van Techniek' van stichting Techniek is Troef in de Udense bibliotheek.

[image=293405]

De First Lego League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Er komen drie onderdelen aan bod. Het team gaat Robot Mindstorms programmeren om met Legobouwsels opdrachten (missies) uit te voeren. De robot wordt zelf gebouwd en moet kunnen rijden, draaien, trekken of duwen. Er mogen alleen Lego-onderdelen gebruikt worden.

'Topo'
Tweede onderdeel is een project. Thema van dit jaar van FLL® is “World Class”. Eenvoudig gezegd moeten de kinderen een manier van leren bedenken die ze leuker, beter en/of eenvoudiger vinden. Het team van de Sint Jozefschool heeft gekozen voor het onderwerp topografie. De meeste kinderen vinden ‘topo’ leren vanaf een zwart-witkaartje saai en het team heeft een veel beter idee: het maakt een ontwerp voor een wappsite (om het als website en als app te zien) waar alles dat te maken heeft met topografie bij elkaar staat: spelletjes, links, WikiKids, Google Maps, filmpjes van steden en landen, enzovoorts. Belangrijkste en vernieuwend element is dat de kinderen willen skypen met leeftijdgenoten uit andere steden, provincies en zelfs landen (met ondertiteling natuurlijk).

Plezier
Derde element van de wedstrijd is het worden beoordeeld op zogenoemde “core values” oftewel kernwaarden. Deze behoren tot de fundamentele elementen die de FLL® onderscheiden van andere programma’s. Het gaat dan om vriendschappelijke competitie, sportiviteit, elkaar helpen – ook andere teams -, meedoen is belangrijker dan winnen, goed leren samenwerken en vooral heel veel plezier hebben samen.
Dat het team van de Sint Jozefschool goed op weg is naar de wedstrijd was in de bibliotheek te zien: steeds meer missies lukken, de wappsite krijgt al een beetje vorm en het plezier straalde er van af!
www.firstlegoleague.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant