Afbeelding

Lijkenhuisje gered van de sloop

Opmerkelijk 60 keer gelezen
UDEN – Leden van het Gilde Sint Barbara en Sint Lucia zijn zaterdag begonnen aan een kleine opknapbeurt van het oude lijkenhuisje bij de Petruskerk. Het is nog maar een begin, wat Hidde Nota van het gilde betreft. “We willen fondsen gaan verwerven om het te restaureren. We zijn aan het bekijken wat we kunnen betekenen.”

[image=293394]

De pastoor van de Sint Petruskerk kreeg in 1908 een bouwvergunning voor het lijkenhuisje. Die functie heeft het gebouwtje van negen meter lang, ruim vijf meter breed en ruim drie meter hoog allang niet meer. En inmiddels is het aan het kerkpaadje amper meer te zien want het is compleet overwoekerd door klimop. Met de sloop van de panden aan de Kerkstraat voor de komst van V&D en H&M heeft de gemeente Uden volgens Nota even overwogen om het te slopen. Maar omdat het toch om een historisch monumentje gaat, is dat niet door gegaan. Vervolgens werd de Heemkundekring benaderd met de vraag of die iets zou kunnen doen. Nota: “Ik ben ook lid van de werkgroep archeologie en hoorde dus via die weg van het lijkenhuisje. De vraag of er belangstelling is onder de leden om het op te knappen, heb ik ook bij het gilde gesteld. Ik vind het zelf zo leuk en de moeite waard, dat ik wel bereid ben om de kar te trekken door op zoek te gaan naar sponsoren. Maar eerst moet het weer zichtbaar worden. Anders kun je niet zien wat eventuele mogelijkheden zijn. Dus ruimen we het van binnen op en halen we de klimop weg. Op zolder stonden nog de originele lijkenbaren. Prachtig.”
Nota vind het pandje bijvoorbeeld wel geschikt als verzamelpunt voor het gilde. “We hebben vaak een activiteit in het centrum en we zijn regelmatig in vol ornaat aanwezig in de kerk. Dit zou dus een goed startpunt zijn, voor ons, maar ook voor anderen. En voor het gilde is het behoud van dit lijkenhuisje ook een mogelijkheid om iets te doen voor de samenleving. Maar hoe en wat precies, daar zijn we nog niet uit.”

[image=293395]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant