Afbeelding

Meierijstad nieuwe naam fusiegemeente

Column 38 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Tot groot verdriet van Saartje, onze vijfjarige roodbonte Spring in’t Veld, werd het dus geen Koevering. Zelf vond ik die naam ook leuker. Dan had ik, iedere keer als ik Saar door de wei had zien huppelen, aan Veghel gedacht. En die naam was ook logischer geweest, vanwege de melk van de DMV en de CHV-mengvoeders. Maar het werd dus Meierijstad. En dat hebben ze geweten! Meteen knalde er aan de Rembrandtlaan een vrachtwagen tegen een lichtmast, stond er een joekel van een file op de A50 en moest het gebouw van ABN Amro worden ontruimd vanwege “een vreemde lucht”. Hallo Veghel, dat is stadslucht! Dat stinkt nou eenmaal naar rotte eieren, koolmonoxidedampen en veulsteveul mensen op een kluitje. Eigen schuld! Je hebt er zelf voor gekozen dus wen er maar vast aan! Wie Grote Stad wil worden – eh, hoor ik Uden nou lachen? – moet op de blaren zitten.

En heb je dat gelezen over het “liefdeslaantje”? Aan dat paadje in de Aa-broeken , waar nota bene menig Veghelaar is ontstaan, zijn ineens alle wilgen geknot. Dom hoor, want liefde moet je niet beknotten dat weten wij op het platteland maar al te goed.
Nou realiseer ik me ineens, dat ik misschien zelf ook op deze aarde sta, vanwege dat laantje. Ons moeder kwam namelijk uit Veghel en het zou me niet verbazen als daar de eerste zoenen met mijn vader zijn uitgewisseld. Dat geknot is dus ook geen leuk idee voor mijn vader, al is het postuum. En wat voor huwelijk was dat! Tegenwoordig halen de meeste huwelijken het tweede flosdoosje niet. Houdt de man de hand vast van zijn vrouw vóór het huwelijk dan is dat waarschijnlijk nog wel liefde, maar doet hij dat na de bruiloft is dat pure zelfverdediging. Waarom zijn mensen met een piercing het meest geschikt om te trouwen? Omdat die hebben bewezen met pijn om te kunnen gaan. Daarom! Nee, de clichés zijn werkelijkheid geworden. Echtparen hebben tegenwoordig aan een half woord al teveel. Kun je twee woorden bedenken die op “huwelijk” rijmen? Precies, dat bedoel ik. Maar bij mijn ouders lag dat wel anders. Die hebben tot het einde toe vlinders in hun buik gehad. Wat zeg ik; een hele kinderboerderij! En als je het mij vraagt, kwam dat door dat “liefdeslaantje”. Afblijven dus, en laat de natuur zijn gang gaan, Meierijstad!

Geen beknot weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant