Afbeelding

Raad wil één organisatie voor promotie Uden

Politiek 12 keer gelezen
UDEN – De SP in Uden stemde, en dat is niet de eerste keer, tegen de gemeentebegroting 2015 van de gemeente Uden. Ondanks nogal wat discussie is de begroting donderdag zonder al teveel wijzigingen goedgekeurd. Daarmee weten in ieder geval het MRK en de Stichting Uden Promotie waar ze aan toe zijn. Er is werk aan de winkel, want de door het college voorgestelde bezuinigingen worden doorgevoerd. MRK moet het verlies aan subsidie zelf compenseren. En er komt één organisatie voor de promotie van Uden.

[image=103202]

De SP begon de vergadering met het uitspreken van grote zorgen over de veranderingen in de Jeugdzorg waarvoor de gemeente verantwoordelijk wordt. “Dat gaat doden opleveren”, zei Spencer Zeegers die vond dat er te grote risico’s worden genomen. Een doemscenario noemde wethouder Thijs Vonk het. De SP kreeg geen steun van andere fracties die er wel vertrouwen in hebben dat het goed komt met die transities en die kansen zien in plaats van bedreigingen. “Het gemak waarmee over die zorg wordt heen gestapt is teleurstellend”, zei Zeegers op het einde bij zijn stemverklaring.
Terugkerende onderwerpen waren de bezuinigingen op Stichting Uden Promotie (SUP) en het Museum voor Religieuze Kunst (MRK). De raad was unaniem van mening dat beiden belangrijk zijn voor de gemeente Uden. Er was verschil van mening over wat dat belang de raad dan waard is.

Bezoekers
“Wat heb je eraan als er niemand naar toe wil”, zei Ruud Geerders van Gewoon Uden over het MRK. En Jan Hens van VVD/Leefbaar Uden: “Het is een keer klaar.” De amendementen van het CDA en SP om de bezuiniging te schrappen werden dan ook niet gesteund. Vanaf 2016 moet het museum het met 45.000 euro minder subsidie doen. “Blijft er altijd nog 225.000 euro over”, zei wethouder Matthie van Merwerode nadrukkelijk. Hij bracht nog enige verwarring door te zeggen dat dit bedrag geborgd is voor de toekomst. Later zei hij dat met het dalen van de bezoekersaantallen, ook dat subsidiebedrag wellicht zal dalen omdat het dan niet meer gerechtvaardigd is. Juist die relatie tussen subsidie en bezoekersaantallen zat de SP en het CDA het meeste dwars.

Promotiegeld
Het college moet uiterlijk 20 mei met een plan komen waarin geld voor de promotie van Uden wordt gebundeld. Een motie van D66 daarvoor werd aangenomen door alle fracties behalve de SP. CDA-raadslid René Jetten onthield zich van stemming vanwege zijn betrokkenheid bij het onderwerp als centrummanager. De bedoeling is dat onder de regie van de gemeente één organisatie Uden gaat promoten. De Citymarketeer, SUP en andere organisaties die betrokken zijn, moeten daarin optimaal samenwerken. Hoe? Dat moeten ze samen bedenken. Hoe een en ander betaalt wordt, moet ook nog uitgewerkt worden. Met de motie wordt vastgelegd dat de opbrengst van reclamebelasting voor het centrum blijft en dat de taak centrummanagement gegarandeerd is. Het CDA dat tegen de bezuiniging op de SUP is, stemde uiteindelijk ook voor de motie. “Het is het meest haalbare. De bezuiniging is niet van tafel, maar die samenwerking biedt kansen”, zei Jetten achteraf.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant