Afbeelding

'Je ruikt hem eerst, dan hoor je hem pas'

Opmerkelijk 23 keer gelezen
UDEN - ‘Pas op onderzoek’, staat op de dubbeldekkerbus bij de Pul. Het is het mobiele laboratorium van professor Pieter én straks van een heleboel wetenschappers in de dop die binnen in De Pul de voorstelling ‘Project Scheet’ bezoeken. Het is een doe-voorstelling, want de professor heeft hulp nodig om het broeikaseffect op te lossen door ‘het gevlekte vrouwvolk’ veroorzaakt wordt.

[image=292599]

“De wereld zal vergaan door de koeienscheet!”, jammert de professor.
“Ach dat beetje methaangas”, meent zijn assistente Kootje die opgroeide tussen de koeien van haar vader en respect heeft voor die dieren: “Geen fabriek ter wereld kan melk maken, maar een koe wel.”
Omdat de professor nog nooit een koe in het echt gezien heeft, gaat heel de bubs de bus in en loopt door een in rook gehuld lab naar de bovenverdieping. “Ik heb net een ontploffing gehad”, legt de verwarde professor uit.
Tijdens de rit naar de boerderij van Kootjes vader laat de professor een ballon aan een touwtje leeglopen en meet de tijd. “De snelheid van een scheet is 412 kilometer per uur”, rekent de professor uit. “Je ruikt hem eerst, dan hoor je hem pas.”
De moeder naast me in de bus, schudt haar hoofd. “Ze moeten geen onwaarheden vertellen”, zegt ze, maar het is natuurlijk maar show. Alhoewel, dat de koe écht een groot milieuprobleem is, wordt natuurlijk door veel meer mensen beweert. Dat zal in de show wel meevallen, want anders had boer Verstraten zijn buurtgenoot Marc Isphording natuurlijk niet op het erf gelaten met zijn Theaterspoor-voorstelling.
Inderdaad, de jonge onderzoekers, die bij de kalfjes nog net als de professor hun neuzen dichtknepen, vinden de grote koeien daarna gewoon lief en aardig. En de professor valt als een blok voor koe Ilona. Zijn assistente vertelt dat minder vlees eten dan wel goed is voor het milieu, maar dat echt niet alleen de koeien voor het milieuprobleem zorgen. Ook de mensen met hún uitlaatgassen zijn een last voor de wereld.
In de busrit terug, bedenken kinderen oplossingen voor de opwarming van de aarde en vooral wat ze zelf kunnen doen.
“Minder scheten laten”, is er één.
“Minder auto rijden”, zegt de ander.
“Dat zullen we weleens onthouden, maandagmorgen”, lacht een moeder die ook niet echt warm loopt voor ‘insecten eten’ of een ‘vleesloze week’. “Ik denk dat er dan thuis protest komt. En meer ijsjes eten ... ? Grapjas!”

[image=292600][image=292601][image=292602][image=292603][image=292604][image=292605][image=292606][image=292598]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant