Afbeelding

Zoll: 'Sterke schouders dragen zwaarste lasten'

Politiek 31 keer gelezen
OSS – Zorg, werk, wonen en cultuur. Dat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van de SP. Aan het woord lijsttrekker Jan Zoll.

[image=292565]

“We komen met een alternatief plan voor de zorg in Oss. Wij vinden dat er meer geld voor uit moet worden getrokken. Mantelzorg vangt een deel van de bezuinigingen op, maar mantelzorgers hebben daarnaast een eigen leven. Er moet ergens een grens worden getrokken. Het benodigde geld willen we verzamelen door het belastingsysteem aan te passen. We verschuiven heffingen zoals het reinigingsrecht voor een deel naar de OZB. Daarmee wordt belastingruimte geschapen waardoor huurders en eigenaren van woningen tot drie ton er op vooruit gaan. Dat gaat om 75 procent van de inwoners van Oss. Voor eigenaren van woningen boven de drie ton lopen de lasten geleidelijk op. Bij een woning van zes ton nemen de lasten toe tot tien euro per maand. Daarmee gaan de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dat is nodig om de bezuinigingen op de zorg voor de mensen in Oss te repareren en op peil te houden. Het is waar dat sommigen het geld willen verzamelen door het verkopen van gemeentelijke grond, maar daar zitten veel haken en ogen aan. Met dat plan reken je jezelf rijker dan je in feite bent. Het brengt allerlei extra kosten met zich mee voor bijvoorbeeld infrastructuur en onderhoud”, vertelt Zoll. Ook de door het huidige college van B en W ingezette bezuinigingen op de kunst vindt hij te fors. “Kijk naar de bezuinigingen op de Muzelinck. Docenten krijgen er straks zo weinig betaald dat het niet meer in verhouding is met het werk dat ze verrichten. Als je de bezuiniging wilt opvangen door de lesprijzen te verhogen, maak je kunst louter toegankelijk voor mensen die veel geld over hebben. Maar kunst moet voor iedereen toegankelijk zijn.” Het is volgens de SP-lijsttrekker een misvatting dat kunst kan overleven door de sector meer aan de markt over te laten. “Kunst en cultuur hebben altijd een ruggengraat nodig die de overheid moet bieden. Dit om kunst voor iedereen toegankelijk te houden. Op landelijk niveau is er een rol voor de overheid, op lokaal niveau ook.”

Leefbaarheid
De SP is te spreken over de verschillende voorzieningen die inmiddels in de kernen zijn aangelegd. “Maar het probleem is nog wel dat ze onbetaalbaar zijn voor veel verenigingen. De huurprijzen moeten omlaag.” Als het gaat om de leefbaarheid van het stadscentrum van Oss, wacht er een moeilijke opgave, aldus Zoll. “Er worden zoals iedereen weet minder artikelen verkocht in fysieke winkels. Mensen moeten weer redenen hebben om naar het centrum te komen. Je kunt werken aan de leefbaarheid van centrum door wonen boven winkels op meer plekken mogelijk te maken. Natuurlijk is dit vanwege de brandveiligheid niet zomaar geregeld, maar er kán aan gewerkt worden. In de toekomst zou ik bovendien graag zien dat theater De Lievekamp een plek krijgt in het centrum. Het zou een perfecte aanvulling zijn op de Groene Engel, eveneens een cultureel pareltje. Een manier om drempels die ondernemen in het centrum belemmeren weg te werken, is door pandeigenaren de OZB volledig te laten betalen, in plaats van dat huurders een gedeelte voor hun rekening moeten nemen.”

Werkloosheid
Zoll vindt dat de werkloosheid in Oss moet worden aangepakt. “Daar zijn we nu al goed mee bezig. Kijk naar het Pivot Park, dat voor veel nieuwe werkgelegenheid heeft gezorgd en blijft groeien.” Werk moet er ook zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, aldus de SP’er. Zoll wil re-integratiebedrijven als De Rotonde sluiten. “Wij hebben daar in het verleden onderzoek naar gedaan. Er wordt veel geld in gestopt, maar het zet geen zoden aan de dijk. De arbeidsomstandigheden waren er onder de maat.” Zoll pleit voor loonsubsidie voor reguliere werkgevers. “Zo hebben zij een prikkel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen en te begeleiden in hun werk. Op deze manier willen we ook langdurig werklozen aan het werk krijgen. Het wordt tijd dat we als gemeente met werkgevers om de tafel te gaan zitten en hier afspraken over te maken.”

Woningbouw
Als het gaat om woningbouw, houdt Zoll de vinger aan de pols: “We moeten er altijd voor zorgen dat er 250 meter afstand zit tussen nieuwe woningen en veehouderij. We hebben gezien hoe gevaarlijk Q-koorts is en moeten op deze manier waken voor de volksgezondheid.” Verder vindt hij dat er meer sociale woningbouw moet komen. “Nu zij er enorme wachtlijsten. Het is voor jongeren die weinig te besteden hebben zo erg moeilijk om aan een eigen woning te komen. We hebben hier in de buurt veel aannemers, dus zo’n woningbouwproject kan weer zorgen voor veel werkgelegenheid.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant