Afbeelding

Vliegbasis Volkel verantwoordelijk voor QRA

Verkeer en vervoer 47 keer gelezen
VOLKEL - Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is adequaat te reageren op schendingen van het Nederlandse luchtruim. Om die reden staan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week twee F-16’s gereed om deze taak te vervullen. Deze zogenaamde Quick Reaction Alert (QRA) wordt uitgevoerd om de veiligheid in de lucht te bewaken.

[image=222033]

De QRA taak wordt afwisselend vervuld door de beide F-16 vliegbases van de Koninklijke Luchtmacht, vliegbasis Volkel en vliegbasis Leeuwarden. Van vrijdag 31 oktober 2014 tot en met vrijdag 23 januari 2015 neemt vliegbasis Volkel de QRA, die wordt ingezet ter bescherming van het Nederlandse luchtruim, over van vliegbasis Leeuwarden.
De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. Deze taak wordt onder verantwoordelijkheid van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen uitgevoerd. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt samen op het moment dat ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen, zodat voortijdig kan worden ingespeeld op een mogelijk naderende dreiging.
De laatste inzet van de QRA was vanaf vliegbasis Leeuwarden op 21 augustus 2014. Toen zijn twee Nederlandse F-16’s opgestegen, omdat Russische Bear T-95 vliegtuigen het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied binnenvlogen zonder hun identiteit bekend te maken. De Nederlandse QRA heeft de Russische vliegtuigen door het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied begeleid en vervolgens overgedragen aan de Engelse QRA.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant