Afbeelding

Lijsttrekker VVD bestrijdt negativiteit

Politiek 118 keer gelezen
OSS – Ondernemerschap faciliteren om de werkgelegenheid in Oss aan te jagen, de bereikbaarheid van Oss verbeteren, het centrum levendig houden en belastingen die niet uit te leggen zijn, afschaffen. VVD-Lijsttrekker Gé Wagemakers heeft genoeg plannen om Oss te versterken. Zijn belangrijkste drijfveer is momenteel het bestrijden van negativiteit.

[image=292526]

“Er wordt veel geklaagd. Bijvoorbeeld over de verdwijning van het ziekenhuis of de onderzoeksplaatsen bij MSD. Het zijn feiten, maar het is wel een eenzijdige blik op het negatieve. Er gebeuren veel goede dingen in Oss. Kijk bijvoorbeeld naar wat er gebeurt op het Pivot Park. Ik vind dat klagers bovendien de taak hebben ook oplossingen aan te dragen.” Veiligheid is een kerntaak van de gemeente, vindt de VVD. Daarom is de aanpak van vuurwerkoverlast belangrijk voor die partij. “We volgen de landelijke maatregelen die de afsteektijd van vuurwerk verkorten. Als dat geen effect heeft op de overlast, moeten er meer maatregelen getroffen worden. Denk aan vuurwerkvrije zones.”

Ondernemerschap
De partij wil ondernemerschap stimuleren door panden beschikbaar te stellen waar mensen gemakkelijk een eigen bedrijf kunnen vestigen. “Nu is het nog te moeilijk om vanuit thuis de stap te maken naar een eigen onderneming op een nieuwe locatie. Ook nieuwe ondernemers in de detailhandel willen we tegemoetkomen met een fonds, waardoor ze de eerste paar jaar niet het volledige huurbedrag hoeven te betalen. Door de inkrimping van het stadscentrum worden de huurprijzen opgedreven. Daar willen we zo dus iets aan doen. Natuurlijk moeten deze ondernemers het geld uit dat fonds later weer terug betalen.” Wagemakers vindt niet dat de gemeente als taak heeft bestaande ondernemers in het centrum te beschermen tegen bijvoorbeeld de komst van Van Cranenbroek. “Natuurlijk hebben de centrumondernemers het zwaar. Maar ze moeten ook naar hun eigen verantwoordelijkheid kijken. Zonder de komst van een Van Cranenbroek gaat het nog steeds bergafwaarts met sommige winkels, met name door internetverkopen. Ondernemers in het centrum moeten meer beleving bieden. Wat de gemeente kan doen, is evenementen in het centrum organiseren en gratis parkeren tijdelijk invoeren, ervoor zorgen dat de openbare ruimte er goed uit ziet. Maar er ligt ook een taak voor de ondernemers zelf. Zij ondervinden de concurrentie van online winkels en moeten zich de vraag stellen hoe ze de markt beter kunnen bedienen. In België wordt hier creatief mee om gegaan. Daar worden bijvoorbeeld café en wasserette gecombineerd. Terwijl je wacht, drink je wat in het café.”

Kunst
Wat Wagemakers betreft, is het goed dat de kunstsector minder afhankelijk wordt van subsidie door het commerciële pad te betreden. “Dit betekent niet dat kunst volledig marktgericht moet worden. Natuurlijk heeft kunst een belangrijke educatieve rol. Daar is overheidsgeld voor nodig. De jeugd maakt zo kennis met een bepaald aanbod. Maar verder dan dit moeten we niet gaan. Volwassenen maken hun eigen keuzes. Zij bepalen wat ze willen zien en wat niet. Als de kaartverkoop in het theater blijft afnemen, betekent het dat je in het aanbod dat je biedt beter rekening moet houden met de vraag van de mensen. Wij zijn niet de partij die zegt: dit is kunst, en dat moeten jullie zien. Dus een bescheiden rol voor de gemeente is in dit geval prima.”

Arbeidsmarkt
De aansluiting van opleidingen op de arbeidsmarkt blijft voor Wagemakers een aandachtspunt. “De onderwijssector en het bedrijfsleven zijn twee verschillende werelden. Het is de taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat ze met elkaar in gesprek blijven, zodat er niemand buiten de boot valt. Het is in ieder geval duidelijk dat het leren van een vak niet altijd garantie biedt op een baan. Kijk maar naar de bouwsector. Alleen een vak leren vind ik niet genoeg, het is ook belangrijk dat scholen aandacht besteden aan ondernemerschap. Hogescholen doen dat al, basisscholen mogen dat wat mij betreft ook gaan doen. Met ondernemerschap bedoel ik niet persé een eigen onderneming opzetten, maar de capaciteit dat je mee kunt denken en praten over de toekomst van het bedrijf, dat je ziet welke wegen het bedrijf waar je werkt moet inslaan. Dus dat je niet alleen je eigen functie uitvoert, maar een beeld heb van het grotere geheel.” De VVD wil verder de honden- en toeristenbelasting afschaffen, zich inzetten voor de komst van een noordelijke rondweg en vijftigplussers aan het werk houden, “Wat mij betreft zetten we hiervoor een taskforce op die voor deze groep gaat bemiddelen op de arbeidsmarkt. Vaak worden de eigenschappen van deze groep als negatief gezien door werkgevers. Deze groep is eigenwijs, minder kneedbaar en duur. Maar anderzijds hebben deze mensen ontzettend veel ervaring en kennis. Die kunnen ze bijvoorbeeld inzetten bij het onderwijs.” Wagemakers wil de honden- en toeristenbelasting afschaffen omdat de groepen die erdoor worden getroffen weinig terugzien van het geld in de vorm van voorzieningen. “Deze vormen van belastingheffing kun je dus niet verantwoorden.” De VVD gaat zich bovendien inzetten voor de komst van een noordelijke rondweg. “We hebben er nu geen geld voor, maar voor de bereikbaarheid van Oss is het essentieel.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant