Afbeelding

Nieuwe helden

Column 46 keer gelezen
Columnist Hans Tervoort is een prototype Bosschenaar: grôte bek, klein hartje, bedenkt concepten voor reclames, is docent Nederlands, organiseert ludieke evenementen, zingt als L.Vis, danst met de Dansmari’s, zingt en schrijft bij de Foe Jong Bende, houdt van een biertje, van zijn vriendin Irene en van zijn kinderen Nadine, Jasmijn en Kees. Reacties op deze column mogen naar
.


[image=224619]

Afgelopen weekend waren ze er weer: de mannen die zeventig jaar geleden onze prachtige stad hebben bevrijd. Op 26 oktober 1944 liepen de soldaten van de 53th Welsh Division Den Bosch binnen om de Duitsers definitief weg te jagen. Ooit waren ze met velen maar ondertussen zijn er nog slechts twaalf in leven. Ik heb zondag even staan kijken naar deze mannen die toen ergens tussen de 19 en 29 jaar waren maar nu broze mannetjes zijn waarvan sommigen nog maar nauwelijks vooruit komen. Ieder jaar trekken ze fier de stad in en genieten ze zichtbaar van alle aandacht die ze krijgen. Ik vraag me af of deze mannen nog meer steden en dorpen bevrijd hebben want dan zullen ze het wel erg druk hebben in de maanden september, oktober en november. Zouden ze een manager hebben?
Iemand die zegt: ‘Maandag staan we in Vught, dan donderdag een optocht in Oss en als we dan
opschieten hebben we ’s avonds nog een feest in Macharen?’ Dit is echter de laatste keer dat ze in oktober komen: vanaf nu vieren we hier alleen nog maar de algemene bevrijding op 5 mei.

Dus moeten we op zoek naar nieuwe helden. Wie komen daarvoor in aanmerking? Voor wie juichen wij over zeventig jaar nog steeds? De voetballers van FC Den Bosch? Mwah...dan moeten ze op zijn minst een keer kampioen worden. De gemeenteraad? Hahahaha. De vrijwilligers van het Miraokuls Spèktaokul? Nee want over 11 jaar hebben we vast weer zo’n groot feest... Ah! Ik weet het! De bouwvakkers die uiteindelijk de Bartenbrug af gaan bouwen! Zij worden onze nieuwe helden! Over een paar jaar trekken zij in een lange optocht vanaf de Bartenbrug naar de markt. Voor hen staan mijn kleinkinderen over zeventig jaar te juichen, ik weet het zeker!
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant