Afbeelding

Pastoor Van der Sluis: ‘Hoop hier prettig samen te werken’

Religie 290 keer gelezen
SINT ANTHONIS – “Natuurlijk heb ik met voorganger Roland Kerssemakers gesproken, maar ik heb niet zo veel bedenktijd nodig gehad om ‘ja’ te zeggen tegen deze opdracht. Ik voel me redelijk onbevangen en ben hier plezierig ontvangen”, zegt Norbert van der Sluis, de nieuwe pastoor van de parochie Maria, Moeder van de Kerk.

[image=292487]

Hulpbisschop Rob Mutsaerts, die de zieke bisschop Hurkmans verving, ging zondag voor in de volle kerk van Sint Anthonis tijdens de installatie van Van der Sluis. “Ik hoop op saamhorigheid en verbondenheid. Dat mensen met een goed gevoel naar buiten komen”, sprak de nieuwe pastoor in zijn dankwoord.
Een montere en hoopvol gestemde Norbert van der Sluis (55) heeft zin in zijn nieuwe functie. “Natuurlijk is het heel anders. In Liempde was het één parochie, één pastoor. Hier heb ik te maken met dertien deelparochies en de nodige overhead. Dat vereist wel enige omschakeling.” Hij ziet er niet tegenop. “Even wennen betekent niet dat ik het niet plezierig vind. Ik heb er veel zin in”, zegt hij met een glimlach. Ingrijpende veranderingen ten opzichte van de koers van zijn voorganger moeten niet worden verwacht. “Als er al verschillen zijn, dan gaat het hoogruit om andere accenten.” De vijf jaar die Kerrsemakers pastoor was, wil hij graag overtreffen. “Als je iets op wilt bouwen, heb je meer tijd nodig. Ik hoop dat ik hier langer mag blijven.”

[image=292488]

Enige reserve
De nieuwe pastoor, die samen met kapelaan Peter Raaphorst en pastoraal medewerkster Anneke Linschoten het pastorale team van de megaparochie vormt, was voor zijn installatie al zeven weken in functie. “Ik heb diensten gedaan in de dertien deelparochies en kennis gemaakt met vrijwilligers. Ja, ik heb de indruk dat er veel wil is om samen te werken.”
Dat hij met enige reserve is binnengehaald, daar heeft Van der Sluis begrip voor. De meesten doen dat met ‘voorzichtige welwillendheid’, zoals hij het zelf omschrijft, maar er zijn ook mensen die meer terughoudend zijn. “Dit is de nieuwe pastoor en daar gaan we het mee doen. Er is bereidheid tot samenwerking.”
Zijn verleden als pastoor in Liempte, waar hij een uitvaart weigerde aan een geëuthanaseerde parochiaan, laat hij achter zich en wil niet meer in zo’n situatie komen. “Ik poets mijn verleden niet weg maar ik hoop dat er andere wegen denkbaar zijn, op de eerste plaats voor de familie.”

Fusie
De fusie van de parochies tot een megaparochie die zijn voorganger Kerssemakers heeft ingezet is nog verre van afgerond. “Het moet zijn tijd hebben om te landen bij de mensen. Dat het als één parochie moet worden ervaren, ik heb de indruk dat ’t moet groeien.” Het oorspronkelijke fusieplan van het Bisdom noemt de nieuwe pastoor “een ongelukkige manoeuvre”. Hij is blij dat het bisdom op zijn schreden is teruggekeerd en de deelparochies een kans heeft gegeven hun levensvatbaarheid te bewijzen.
Van der Sluis erkent dat een eigen kerkgebouw bijdraagt aan de identiteit van een dorp, maar net als zijn voorganger verwacht hij dat niet alle dertien deelparochies overeind kunnen blijven. “Versta me niet verkeerd, mijn intentie is om zoveel mogelijk kerken open te houden.” Desondanks verwacht hij dat op termijn een aantal kerken de deuren zullen moeten sluiten. “Puur objectief gezien is het in sommige dorpen moeilijk, maar ook cijfermatig. Dan praat je over kerkbezoek en de financiële bijdrage.” Het bestuur van de parochie Maria, Moeder van de Kerk is begonnen met een inventarisatie. Zorgvuldigheid staat hierbij voorop. “Op een gegeven moment wordt er gewikt en gewogen. En dan zullen er knopen moeten worden doorgehakt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant