Franciscus en de natuur verlengd

Kunst en cultuur 5 keer gelezen
UDEN - Franciscus preekte tot de vogels en de bloemen. Werelddierendag 4 oktober, feestdag van Franciscus herinnert ons aan de vergaande liefde voor de natuur van de heilige uit Assisi (1180-1226). De expositie over deze Franciscus en de natuur in het MRK in Uden is verlengd tot en met 9 november.

[image=292357]

Franciscus is een blijvende bron van inspiratie van kunstenaars, componisten en cineasten.
Anders dan men op grond van de reputatie van Franciscus zou verwachten, is het verband tussen Franciscus en zijn liefde voor de natuur en de schepping in de kunst niet vaak gelegd. De dierenvriend van 4 oktober is een relatief recent fenomeen. Het thema werd na zijn dood in de 13e-14e in Italië weliswaar geregeld voorgesteld, onder andere door Giotto in de basiliek te Assisi, maar raakte daarna, vanaf de late middeleeuwen in de vergetelheid, om pas in de 19e en vooral in de 20e eeuw een revival door te maken. Werelddierendag wordt pas vanaf 1929 gevierd.
In de expositie ligt het accent op de moderne kunst. De Udense dichter Maarten van den Elzen presenteert een selectie van gedichten. Die zijn met behulp van sensoren doorheen de kruidentuin te beluisteren zijn. Daarnaast worden er filmfragmenten vertoond.
www.museumvoorreligieuzekunst.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant