Afbeelding

‘Bezuiniging op MRK is stap te ver’

Politiek 23 keer gelezen
UDEN – Ook het bestuur van het MRK liet woensdagavond van zich horen tijdens de speciale commissievergadering met insprekers over de begroting. “Maak eerst een pas op de plaats en maak samen met het bestuur van het Museum voor Religieuze Kunst heldere en goed onderbouwde realistische afspraken. Wij vragen om zeer kritisch de voorgenomen bezuinigingen te bezien,” zei voorzitter Els Backx.

[image=132519]

“Beter zeggen wat we doen, beter doen wat we zeggen, daar gaat het om. Ieder vanuit de eigen kracht.”
Het museum krijgt als het aan het college ligt vanaf 2016, 15.000 euro en in 2017 45.000 euro minder subsidie. Ook moet het bezoekersaantal fors omhoog, zo niet dan krijgt het MRK nog minder subsidie vanaf 2018.
Volgens Els Backx is dat allemaal 'een stap te ver'. “We zitten nu juist op het breukvlak van opbouw naar vermarkten van de kunst, de locatie, de educatie en de verbinding met de natuur en cultuurhistorische locaties in de regio. We zetten in op cultureel ondernemerschap. Onze ambities en lange termijnvisie lukken niet als er steeds afspraken eenzijdig worden opgelegd. Het vraagt om een lange adem,” aldus Backx die haar toehoorders duidelijk maakte dat de collectie in de abdij zeer waardevol is en gewaardeerd wordt, ook ver buiten Uden. “Een nieuw bestuur met in haar midden Frits Scholten, senior conservator van het Rijksmuseum heeft op basis van een marktonderzoek een ambitieus voorstel voor verbetering gepresenteerd. Het is juist de hoogste tijd voor een kwaliteitsslag, voor nieuw elan. We willen komend jaar uitbreiden met een museumcafé en een museumwinkel en de huisvesting optimaliseren. En wij moeten nog beter ons best doen.”

Jeugdzorg
Behalve woordvoerders van de hockeyclub en het museum, was er ook Bart Jeroen Krouwel die namens stichting Oosterpoort een pleidooi hield voor het behoud van de jeugdzorg. Verder werd door Marjolein Huisman verzocht om een parkeerprobleem in de Citerstraat op te lossen.
Rob Stentse kwam met het advies om een Collegiaal Opvang Team in Uden in te zetten voor medewerkers van de gemeente die een schokkende gebeurtenis mee hebben gemaakt. Volgens raadslid Ruud Geerders heeft hij in de twintig jaar dat hij in de raad zit, nog nooit behoefte gehad aan speciale opvang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant