Afbeelding

‘Door vormgeving springen we eruit’

Kunst en cultuur 40 keer gelezen
UDEN – Voordat Maarten van den Elzen (60) in Uden bekend werd als stadsdichter timmerde hij al jaren aan de weg. Als dichter maar ook als uitgever van poëzie. Donderdag presenteerde de markante Udenaar zijn elfde dichtbundel. Ook viert hij het twintigjarige bestaan van uitgeverij Hoenderbossche Verzen. Uiteraard doet hij dat samen met vriendin Genoveef Lukassen die de bundels vorm geeft.

[image=291302]

In de nieuwste dichtbundel 'Een Wak in de Werkelijkheid', staan 27 gedichten. De bundel is met zeefdruk vormgegeven door Lukassen. “En elke bundel wordt met de hand in elkaar gestikt. Heel veel werk, maar ook met de vormgeving hebben we ons altijd kunnen onderscheiden.”
Donderdag is de presentatie in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden met bijdragen van Charles Vergeer, Jasper Mikkers, Tymen Trolsky, Cees van Raak en Jace van de Ven. “Ik weet nou al dat het heel druk wordt. Dus mensen waarvoor het handiger is om in Nijmegen een presentatie bij te wonen, op 25 oktober zijn we in het Nederlands Poëziecentrum van Wim van Til in de Nijmeegse Stadsbibliotheek, van 15.00 tot 17.00 uur met optredens van Elma van Haren, Charles Vergeer, en Ton Verbeeten.”

Prijzengeld
Van den Elzen had al drie bundels gemaakt toen hij met gewonnen prijzengeld voor die bundels De Geheimen van de Rivier liet herdrukken en besloot ook werk van anderen uit te gaan geven. De Hoenderbossche Verzen maakte een vliegende start op 9 oktober 1994, maar kort daarna lag het werk dik drie maanden stil omdat Maarten een herseninfarct kreeg. Pas in februari 1995 opende hij weer een tentoonstelling. “Sindsdien heb ik mijn levenswijze aangepast. Gestopt met roken, gezonder leven en medicijnen”, lacht hij. “Ik heb er alleen tunnelzicht aan overgehouden.”

Verzamelaars
Inmiddels zijn er veertig bundels uitgegeven. Zijn eigen werk is, dankzij ook de bijzondere vormgeving, geliefd bij verzamelaars verspreid over het hele land tot in Vlaanderen. “Ik heb een trouw publiek, maar ook via internet verkoop ik bundels. Verder verkopen we werk op beurzen, boekenmarkten en tijdens de Nacht van de Poëzie bijvoorbeeld.”
Niet alleen door zijn twee meter lange lijf is Van den Elzen een bekende verschijning in de wereld van de poëzie en kleine uitgeverijen. Zijn enthousiasme, gedrevenheid en enorme parate kennis maakt hem bekend van Groningen tot Brussel. En hij heeft de nimmer aflatende steun van ‘Dingenmaker’ Genoveef. “We zijn na 21 jaar helemaal op elkaar ingespeeld en zijn elkaars corrector geworden. We weten van elkaar wat we willen. We kunnen er van rond komen, ook al is het soms lastig. Daarom zijn we dankbaar voor bijdragen van bedrijven, relaties en andere vormen van sponsoring. Onze bundels zijn aangekocht door poëziecentra in Gent (B) en Nijmegen, de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg, Brabant Collectie en diverse grote collecties en bibliotheken. Daar zijn we trots op.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant