Afbeelding

Kleuters Zevenster elke woensdag de natuur in

Onderwijs 28 keer gelezen
UDEN - De kleuters van vrije basisschool de Zevenster hebben voortaan elke week een 'natuurdag'. Op die dag verblijven ze in het park of in het bos. “Al hun zintuigen worden daar op een gezonde manier gevoed, ze kunnen in ruime mate voelen, ruiken, horen, zien, bewegen en hun evenwicht oefenen zonder overprikkeld te raken. De kinderen krijgen hier letterlijk en figuurlijk meer ruimte.”

[image=291155]

Kleuters zijn dol op de natuur, zo constateert De Zevenster. “Het is belangrijk dat zij opgevoed worden met natuurervaringen. Het stimuleert hun verwondering en enthousiasme. Wij hoeven geen biologielessen te geven aan kleuters. Zij knielen uit zichzelf neer voor een miertje, een slak of een lieveheersbeestje. Zij zien de eekhoorn sneller dan wij. Zij ontdekken allerlei figuren in de wolken en maken spannende fantasieverhalen tussen de dennen in het park en spelen vervolgens met verve hun zelfbedachte rollen.”
De Zevenster zorgt er met deze 'natuurdag' voor dat de kleuters in drie uur per week onafgebroken in de natuur zijn. De eerste ervaringen zijn erg positief. “De kinderen krijgen hier de tijd om te scharrelen, zoeken, verzamelen, categoriseren, vergelijken, onderzoeken. Dat alles in hun eigen tempo en op hun eigen wijze. Kinderen zoeken spontaan contact met andere kinderen en nemen ook tussendoor ruimte voor zichzelf. De natuur leent zich hier uitstekend voor.”

[image=291154]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant