Afbeelding

Peters: 'Hoop het karwei af te mogen maken'

Politiek 19 keer gelezen
OSS – Het was aanvankelijk niet zijn ambitie om wethouder te worden, maar vanwege de uitdaging en de passende portefeuille besloot hij ervoor te gaan. René Peters noemt het wethouderschap nu, vier jaar later, het mooiste en meest intensieve vak dat hij kent. Een karwei dat hij af hoopt te maken na de Osse gemeenteraadsverkiezingen. Als lijsttrekker voor het CDA staat hij voor het bewaken van de ondergrens.

[image=291152]

Aan het begin van zijn periode wist hij dat hem een zware klus te wachten stond. “Als gemeente moesten we tien miljoen euro incidenteel en tien miljoen euro structureel bezuinigen. Als ik er nu op terugkijk, is het relatief goed gegaan. Na het eerste jaar had ik mijn hoofd boven water, nu heb ik het onder controle.” De grootste taak ziet hij als het dichten van de kloof tussen de papieren en echte werkelijkheid. “Er komen veel plannen uit Den Haag. Ze zijn vaak aannemelijk op papier, maar zodra je er mee gaat werken in concrete situaties stuit je vaak op problemen. De dagelijkse praktijk dient voor mij als criterium om de plannen bij te sturen. Neem jeugdzorg. Er werd gezegd: per gezin moet je één behandelplan hebben. Maar als je dan stuit op zestien hulpverleners die allemaal uit verschillende potjes betaald krijgen, zie je dat dat niet lukt.” De kanteling van de Wet maatschappelijke ondersteuning vindt hij nóg een beter voorbeeld. “Aanvankelijk werkten we met vaste lijstjes waarop stond waar mensen recht op hebben. Zo wilde een oudere mevrouw allerlei verbouwingen in haar huis vergoed krijgen van de gemeente omdat ze zelfstandig moeilijk te been was en niemand om haar heen had om haar te helpen. In plaats van die checklist aan te houden om te kijken welke verbouwingen ze vergoed zou krijgen, constateerden we dat het echte probleem isolement was. We hebben daarom gezorgd voor seniorenconsult aan huis. De kern is dat je moet kijken naar wat mensen nodig hebben, in plaats van met een vaststaand aansprakenlijstje te werken. Dat scheelt ook geld.”

Eerlijkheid
Eerlijkheid is voor Peters een belangrijke waarde. “Allereerst bedoel ik daarmee dat ik geen verbloemend verhaal houd. Ik zeg wat ik ga doen. Verder behoort eerlijkheid tot de basis van het CDA-gedachtengoed. De VVD zegt: succesvol zijn heb je zelf in de hand. Het is jouw verantwoordelijkheid om daar iets van te maken, niet die van de overheid. Maar dan ga je voorbij aan het feit dat niet iedereen dezelfde talenten heeft. Sommigen worden belemmerd door fysieke of geestelijke beperkingen. De overheid kan dan een vangnet bieden. Want die fysieke eigenschappen, die kies je niet, en voor iets wat je niet kunt kiezen, draag je geen verantwoordelijkheid. De SP staat aan het andere uiteinde van het politieke spectrum (veel verantwoordelijkheid voor de overheid). Als CDA’er probeer ik hier een middenweg in te vinden.” Peters constateert dat onrechtvaardigheid de wereld nog niet uit is, maar ziet wel vooruitgang in Oss. “Homoseksualiteit is in Oss is een gespreksonderwerp geworden. Dat is een hele verbetering als je bedenkt dat gelovigen en ouderen het vroeger niet accepteerden.” De lijsttrekker vindt onderwijs tevens belangrijk. “Als het gaat om schoolverlaters, dan zijn we hier in Oss goed bezig. We behoren tot de regio met de minste schoolverlaters van Nederland.” Maar er moet nog veel gebeuren, zegt hij. “De aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt gaat de goede kant op. Jongeren beseffen dat ze een vak moeten kiezen waar werk in te vinden is. Natuurlijk moeten ze zelf hun keuzes maken. Wij als gemeente voeren wel campagnes om het een beetje te sturen. Problemen zijn er als het gaat om de aansluiting van het vmbo op vakopleidingen. Er is nu een wet die een bepaald taalniveau voor deze opleidingen verplicht stelt. We merken in de praktijk dat veel leerlingen dit niveau niet halen. Ze willen het niet, kunnen het niet, maar moeten het wel. Ik vind dat deze jongens gewoon toegelaten moeten worden op zo’n vakopleiding. Wat doen we moeilijk? Als zij toch willen lassen en niet de ambitie hebben om complexe teksten door te werken. Daar ga ik over bellen met mijn contacten in de Tweede Kamer.” Die contacten zijn zeer belangrijk voor Peters. Net zoals zijn regionale contacten. “Uit financieel oogpunt en het gebruik maken van elkaars kennis is samenwerking met andere gemeenten hard nodig. Oss moet daar een voortrekkersrol in nemen.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant