Afbeelding

‘Na middernacht de ijzeren scharen’

Centrum 40 keer gelezen
UDEN - Een vrolijke man, dat is Mehmet Sahin. Sinds een jaar is hij bewaker van de fietsenstalling bij het busstation dat vorige week officieel geopend. Drie dagen per week is hij er in de vroege ochtend te vinden en hij vindt het werk ‘schitterend!’

[image=289762]

Wat is er zo leuk aan het werk?
“Je kan hier mensen helpen om hun fiets kwijt te raken en om ze goed in het rek te zetten. Want als er eentje uitsteekt, heb je bijna geen ruimte op het pad.”

Niet iedereen zet netjes zijn fiets weg?
“Nee, maar daarom sta ik buiten. Als ze mij zien, zetten ze de fiets netjes in het rek. Als ze mij niet zien, zetten sommigen gelijk hun fiets rommelig weg. Als ik het zie, zeg ik persoonlijk en fatsoenlijk: ‘wil je alsjeblief de fiets in het rek zetten?’, maar vaak hebben ze geen tijd. ‘Oh, meneer, mijn bus gaat weg.’ Ze laten hun fiets achter en rennen weg.”

Plakt u ook banden?
“Nee, dat doen we niet, maar we hebben wel een fietspomp.”

Wie zijn uw klanten eigenlijk?
“Vooral scholieren. Ik werk ook twee dagen op de fietsenstalling bij Mondriaanplein en daar zijn het vaak mensen die boodschappen willen doen. Daar zijn het dure fietsen. Hier is het alleen maar ‘rotzooi’, haha, als ik dat zo mag zeggen. Het zijn hier vooral ‘studentenfietsen’. Heel af en toe staan hier mooie fietsen.”

Worden er ook wel eens fietsen gestolen?
“Ja, als ze mooie fietsen zien … ik denk na middernacht, want dan is er niemand meer van ons. Natuurlijk, na acht uur ook niet, maar dan zien andere mensen het. Na middernacht komen ze met ijzeren scharen: knippen en wegwezen.”

Heeft u weleens een dief betrapt?
“Drie weken geleden, ik was hier om kwart over zes en er stond een man bij mijn fiets. Ik keek vanuit het raam en hij zag mij niet. Drie minuten stond hij met zijn mobiele telefoon te spelen. Daarna pakte hij mijn fiets, die op slot stond, op en hij loopt weg. Ik zeg. ‘Wat doe jij?’ Hij zei: ‘Ja, sleutel kwijt!’ Ik zei: ‘man dit is mijn fiets! Hier is de sleutel!’”

En toen?
“Toen is hij gelijk weggerend. Het was een dronken man. Drie keer wou iemand ook zo een fiets op slot meenemen, maar ik heb gezegd: ‘dat mag zo niet!’ Een meisje: ‘ja het is mijn fiets, echt, maar ik ben mijn sleutel kwijt.’”

Het was ook echt haar fiets?
“Ja, maar toch mogen ze hem dan niet meenemen. Iedereen kan dat zeggen. Daarom zeg ik dan: ‘na acht uur wordt hier niet meer bewaakt. Kom maar na acht uur. Dan kun je de fiets meenemen’.”

U kent natuurlijk uw vaste klanten.
“Niet bij naam, maar je ziet wel vaak dezelfde gezichten en als de mensen hulp nodig hebben, kan ik ze helpen. Nee, mijn naam weten de meesten niet.”

De man met het hoedje!
“Dat is van mijn geloof. Het is niet verplicht, maar vaak draagt een moslim hem tijdens het gebed, vijf keer per dag. Na het gebed kan je hem ook dragen. Onze profeet droeg hem ook.”

Hij staat ook gewoon goed!
“Haha, dank je wel. Vandaar draag ik hem.”

Heeft u meerdere hoedjes; mag je dat zo wel noemen?”
“In het Turks zeggen we ‘takke’. In Afghanistan of Pakistan heb je weer een ander soort.”

Krijgt u er weleens negatieve reacties op?
“Nee, tot nu toe niet. Van binnen denken mensen misschien iets anders, maar tegen mij zeggen ze niets.”

U bent in Turkije geboren?
“Ja, en in 2000 ben ik naar Nederland gekomen, omdat mijn vader hier woonde. Hij woont in Amersfoort net als mijn broer en zussen. Ik woonde ook in Amersfoort, maar ik ben getrouwd en mijn vrouw woonde in Uden, dus daarom woon ik hier.”

Het bevalt goed?
“Heel goed. Uden is een mooie stad.”

Met een mooie fietsenstalling!
“Maar die bomen mogen wel verwijderd worden.”

De overkapping wordt er vies van!
“Ja, in de herfst ligt er veel blad en dat vegen we weg, maar het dak dat kunnen we niet. Daar is een speciale man van de gemeente voor.”

Hoe bent u aan dit werk gekomen?
“Ik werkte vast bij Mediamotion, maar die ging in 2008 failliet. Daarna kon ik nergens werk vinden, maar ik wil graag werken. Via de gemeente heb ik twee jaar bij Chain Logistics gewerkt en daarna ben ik hier terecht gekomen. Ik hoop dat ik hier een contract krijg.”

[image=289763]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant