Afbeelding

Al veertig jaar: ‘We gaan naar Henk!’

Centrum 250 keer gelezen
UDEN - Tussen hoge gebouwen aan de Udense Markt staat al veertig jaar ’t Stulpke. Nooit gedacht …? Dick en Brigit van Zutven schudden zeer beslist hun hoofd. “Platgooien?! Geen denken aan! Ik denk dat veel mensen dan boos op ons worden. ’t Stulpke is onlosmakelijk verbonden met de Markt. Veel mensen zeggen: ‘we gaan naar de mèrt en dan bedoelen ze ’t Stulpke. Of ‘we gaan naar Henk’!”

[image=289738]

Het was in 1974 dat Henk en Gerrie van Zutven het kleine boerencafeetje van Van Grinsven overnamen. “Kleedjes op de tafel, glasgordijntjes en sanseveria’s voor de ramen”, lacht Dick die met zijn ouders en zus Joepke ook bij café ging wonen. Niet voor lang want de huiskamer werd bij het café getrokken en ook slaapkamer van Henk en Gerrie werd de opkamer van het café, dat later nog verder uitgebreid werd.
“Het publiek is veel breder geworden met meer jeugd”, vertelt Dick. “We hebben lang geleden een discotheekje ingebouwd, vrijdag en zaterdagavond gaat de muziek wat harder. Maar de rode draad van het Stulpke is dat er altijd een gemêleerd publiek komt en dat de mensen elkaar respecteren zoals ze zijn. Het maakt niet uit of je zwerver of multimiljonair bent, iedereen wordt hier geaccepteerd. Dames gaan hier gerust alleen op stap. Iedereen loopt hier gewoon binnen en iedereen krijgt meteen aanspraak. Mensen voelen zich snel thuis.”
Ook mensen die nooit in een café komen, kennen het Stulpke. “Die komen wel hier in de serre zitten”, weet Brigit. “Er wordt in Uden flink gewinkeld en mensen komen hier voorbij. Als het mooi weer is pakken ze toch even een terrasje.”
De hoogte wil ’t Stulpke dus niet in, de breedte ook niet. “We willen niet groter”, vertelt Dick. “We hebben ook simpelweg de ruimte niet en nu is het een mooi bruin café. ’t Stulpke is in 40 jaar alleen maar bruiner geworden.”

Veertig jaar ‘t Stulpke wordt vrijdag gevierd met ‘Het gevoel van Bolle Jan’ met de zangers Etiënne Alvares en Jeffrey Schenk. Zaterdag komt George Baker zingen met in zijn voorprogramma de Udense Elvis Jan Hoogaars. Zondag is het meezingen met het Rembrandt Duo, de twee muziekmaten van Manke Nelis. Kijk voor meer informatie op www.stulpke.nl.

[image=289737]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant