Afbeelding

‘Wij zien het al 50 jaar zitten’

Onderwijs 555 keer gelezen
UDEN – De Jozefschool aan de St. Annastraat in Uden viert op 23 september het 50-jarige bestaan. Het gebouw is zelfs nog iets ouder, want dat werd in januari 1963 al opgeleverd. De officiële opening was pas in september 1964. Maar is het gebouw nu verouderd? “Nee hoor, ook in een ouder gebouw kun je modern onderwijs geven. Kijk rond, de kinderen stralen uit dat ze hier met plezier naar school gaan. En ook het team is onverminderd enthousiast”, zegt directeur Jeanne van den Brand. Samen met oud-directeur Has Hendriks kijkt ze terug, maar vooral ook vooruit.

[image=288610]

De Jozefschool was een supermodern gebouw. Het ontwerp was van de Bossche School geïnspireerd op de Spaanse haciënda. Er zat zelfs een intercom in. Has Hendriks weet het nog goed. Hij stond zelf veertig jaar en twee dagen aan deze school waarvan jaren als directeur en heeft alle veranderingen mee gemaakt. Heel ingrijpend bijvoorbeeld was de fusie met de Petrusschool in 1973. Dat betekende het einde van de traditionele jongens- en meisjesschool en werd er gemengd onderwijs gegeven. De Jozefschool staat in een heel gemêleerde woonwijk en dat is altijd zichtbaar geweest aan de populatie op school. “We hebben ooit negentien nationaliteiten tegelijk gehad. Daar hadden we oog voor en speelden we op in. Onderwijs is met mensen werken, die een gevoel van veiligheid geven, laten zien dat ze erbij horen en dat ze gewaardeerd worden. Als je daar oog voor hebt, ben je van alle tijden”, weet Hendriks. “En daarom is de Jozefschool de laatste jaren alleen maar populairder geworden.”

Basis
Jeanne van den Brand is de opvolgster van Hendriks die zes jaar geleden afscheid nam. “We zijn met driehonderd leerlingen de tweede grootste school onder de koepel van stichting Kiem en zijn tegen de stroom in gegroeid. En steeds met de ontwikkelingen meegegaan. Onder de naam Kindcentrum Aventurijn werken 25 medewerkers van Kinderopvang Kiobra, peuterspeelzaal Pippeloentje en basisschool St. Jozef samen onder een dak. We hebben een duidelijke missie: goed onderwijs geven en niet praten over, maar met de kinderen. Wat heeft een kind nodig om zich te ontwikkelen? Kennis is tegenwoordig overal vandaan te halen. Maar de vaardigheid om die kennis te gebruiken, moeten wij ze leren. Rekenen, taal en schrijven blijven de basis. We werken in drie niveau groepen en de kinderen krijgen steeds meer mogelijkheden om zelf te bepalen op wat voor manier ze iets willen leren.”
Zichtbaar zijn, elkaar kennen, zelfvertrouwen geven, ouders erbij halen, ze zien én horen. Dat zijn volgens Van den Brand allemaal manieren om van een school, een goede school te maken.

Feest
‘Wij zien het al 50 jaar zitten’, is het feestthema volgende week dinsdag 23 september. De school wordt versierd, in goud natuurlijk. Ook is er een taartenbuffet met zelfgemaakt lekkers. De kinderen krijgen een circusdag aangeboden met als hoogtepunt om half twee de voorstelling. Oud-leerlingen, ouders en iedereen die zich betrokken voelt bij de St. Jozef is hierbij van harte welkom. Daarna is er van half drie tot vier uur een gezellig samenzijn. Het team, volgens Van den Brand een héél sociaal team, eet en viert ’s avonds samen met de OR en MR feest op het schoolplein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant