Afbeelding

Méér aandacht voor mantelzorgers

Gezondheid 91 keer gelezen
UDEN/VEGHEL - Mantelzorgers van mensen met dementie zijn zwaar belast. Dat is de centrale boodschap van de Dementiemonitor Mantelzorg 2014. In het werkgebied Oss-Uden-Veghel werkten de plaatselijke afdelingen van Alzheimer Nederland mee aan het tweejaarlijkse, landelijke onderzoek. Met de onderzoeksresultaten hopen de afdelingen de beleidsbepalers en –uitvoerders, verzorgers en financiers te stimuleren de dienstverlening te optimaliseren.

[image=288198]

Het goede nieuws is dat mantelzorgers in de regio Oss-Uden-Veghel over het algemeen redelijk tevreden zijn over het totale aanbod van ondersteuning en zorg bij dementie. Zij beoordelen dit met een gemiddeld cijfer van 7,8. Maar er zijn ook zorgen. Het aantal mensen met dementie neemt immers gestaag toe. De zorg voor deze groeiende groep komt steeds meer voor rekening van mantelzorgers. Komend jaar worden gemeenten verantwoordelijk voor hun ondersteuning, bijvoorbeeld door dagbesteding, maar minstens één derde van de mantelzorgers weet de weg naar het gemeentelijke Wmo-loket nog niet te vinden.

Belangenbehartiging
Als belangenbehartiger van mensen met dementie en hun verzorgenden stelt Alzheimer Nederland zich ten doel de mantelzorger te steunen door mondelinge en schriftelijke informatie; door hen te stimuleren om deel te nemen aan gespreksgroepen voor lotgenoten en het Alzheimer Café. Daarnaast roept de afdeling gemeenten en hun Wmo-raden op om het loket meer bekendheid te geven.
De afdeling biedt op korte termijn de uitgewerkte onderzoeksresultaten en aanbevelingen aan bij beleidsbepalers en –uitvoerders van de gemeenten in het werkgebied van Uden-Veghel en Oss Maasland.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant